Internationale flyvninger fra Nuuk udskudt yderligere i to uger

På grund af forsinkelser med at fikse fejl og mangler i sikkerhedsniveauet i Nuuks nye lufthavn, er det midlertidige stop for internationale flyvninger fra lufthavnen blevet udskudt til uge 36.
Den splinternye lufthavnsterminal i Nuuk åbnede 24. juni i år. Det er fortsat forventningen, at lufthavnen vil være klar, når atlantflyvningerne til og fra Nuuk efter planen begynder 28. november i år. Foto © : Carsten Faurschou/ KNR
Skrevet af Birgitte Kjeldsen
19. august 2024 12:17

Efter et kontrolbesøg i sidste uge satte Trafikstyrelsen midlertidigt en stopper for internationale flyvninger fra og til den nye lufthavn i Nuuk, fordi sikkerhedsniveauet i securityområdet ikke var højt nok.

Meldingen lød, at lufthavnen ville være tilbage i normal funktion senest i morgen, tirsdag.

Men nu lyder meldingen fra Greenland Airports, at det først vil være muligt at flyve direkte fra Nuuk og til deres internationale destinationer fra uge 36 – altså om to uger – hvor Trafikstyrelsen vil komme på et nyt kontrolbesøg.

- Det er desværre lidt senere end først antaget. Det skyldes blandt andet, at nogle af de påkrævede udbedringer kræver ekspertise, der er lidt længere tid om at komme frem, skriver Greenland Airports i en pressemeddelelse.

- Det betyder, at det – lige nu - ikke længere er tilladt med internationale flyvninger direkte fra Nuuk til eksempelvis Keflavik (Island) eller Iqaluit (Canada). Indenrigsflyvninger er ikke berørt, skriver de.

Sikkerhedsniveauet er for lavt

Suspensionen af internationale flyvninger kom efter et tilsyn i sidste uge, hvor man kunne konstatere, at Greenland Airports, som driver lufthavnen, "ikke lever op til det sikkerhedsniveau, som er nødvendigt for at kunne håndtere udenrigsflyvninger". 

I pressemeddelelsen skriver Greenland Airports, at der for eksempel er tale om "ulåste døre og derved mulighed for uautoriseret adgang til områder, som der ikke må være adgang til". 

-  Vi arbejder intenst på at få udbedret fejlene, så vi kan få bragt sikkerhedsniveauet tilbage, og de internationale flyvninger igen bliver mulige. Vi beklager dybt de gener, som det skaber for vores kunder og passager, siger kommunikationschef i Greenland Airports Mikkel Bjarnø Lund i pressemeddelelsen mandag.

Indtil fejlene er blevet redt ud, er det fortsat kun muligt at flyve til internationale destinationer – det vil sige primært Island – via lufthavnene i Kangerlussuaq og Kulusuk, hvor securityområdet fungerer.