Ekspert om voldgiftssag: - Naalakkersuisut bør være meget bekymret

Hvis voldgiftsretten dømmer, at uranloven kun er sat i værks for at stoppe mineprojektet i Kuannersuit, er der tale om ulovlig lovgivning. Derfor bør Naalakkersuisut være meget bekymret, mener advokat Poul Hauch Fenger.
Poul Hauch Fenger mener ikke, at naalakkersuisut bare kan læne sig tilbage og være så skråsikre i deres sag. Foto © : Poul Hauch Fenger
19. juni 2023 14:57

En stemme på Inuit Ataqatigiit er en stemme på at stoppe Kuannersuit-projektet.

Så klar var meldingen fra formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), op til Inatsisartut-valget i 2021, som Inuit Ataqatigiit endte med at vinde.

Og kun otte måneder efter blev en ny uranlov indført.

En lov, der blev til en uløselig knude for mineselskabet Energy Transition Minerals, da projektet ikke kunne fortsætte, fordi det indeholder uran.

Af den grund har selskabet startet en voldgiftssag mod både Grønland og Danmark igennem en dansk voldgiftsret, og nu står sagen snart til at begynde.

Den sag kan ende med at skabe store problemer for naalakkersuisut, mener ekspert Poul Hauch Fenger, der har en baggrund som jurist i FN og EU:

- Det er absolut noget at være ængstelig overfor. Jeg ville være meget bekymret, hvis jeg var den grønlandske regering, siger han til KNR.

Hvis mineselskabet ender med at tabe voldgiftssagen, er det altså først der, at de kræver erstatning fra den danske og grønlandske stat – en erstatning, der kan løbe op på et tocifret milliardbeløb.

Sideløbende med trusler om voldgift og erstatning – og trods den politiske modvind – fortsatte Energy Transition Minerals med at skrive deres ansøgning om udnyttelsestilladelse.

Samtidig har mineselskabet fortsat en anden aktiv ansøgning om at deponere uranen, de finder, tilbage i fjeldet. Den ansøgning står stadig til at blive behandlet i naalakkersuisut.

Dermed mener selskabet, at det lever op til alle krav. Selskabet mener også, at uranloven ikke gælder for deres efterforskningstilladelse, fordi det fik tilladelsen før forbuddet, og at det derved er berettiget til en udnyttelsestilladelse.

Nu skal en voldgiftsret afgøre, om mineselskabet er berettiget til en udnyttelsestilladelse.

En voldgift er et alternativ til de traditionelle retssager, men voldgiftssager har det samme formål, nemlig at løse en tvist.

Voldgift adskiller sig fra domstolene på den måde, at parterne får mere indflydelse på sagens gang. Anlægges en sag hos domstolene, er der klare procedurer og regler, som følges til punkt og prikke. Ved voldgift er disse procedurer og regler som udgangspunkt op til parterne selv at bestemme.

Kilde: legaldesk.dk


Bør være meget bekymret

Erstatningskravet, der kan ende med at blive en massiv mavepuster for den grønlandske økonomi, er dog ikke noget, som naalakkersuisoq for råstoffer, Naaja Nathanielsen, umiddelbart er nervøs for:

- Det forholder vi os ikke til, siden der kan være så mange ubekendte i forløbet. Det er ikke et scenarie, jeg umiddelbart kan forestille mig, siger hun til KNR.

Jørgen Hammeken Holm, departementschef for råstoffer, virker heller ikke til at være bekymret over sagen. Til Politiken siger han, at ’det ikke er noget, han ligger søvnløs over’.

Men den bekymringsløshed kan Poul Hauch Fenger ikke forstå:

- Jeg ville også være bekymret, hvis jeg var en af de jurister, der havde anbefalet naalakkersuisut til at vedtage det her nye stykke lovgivning. Nu bliver de jo mødt med det her kæmpestore erstatningskrav.

Poul Hauch Fenger

Advokat Poul Hauch Fenger er uvildig part i sagen om mineprojektet i Kuannersuit. 

Han har en baggrund som jurist i  FN og EU, og han har specialiseret sig i international ret og har haft indblik i flere voldgiftssager. 

Med baggrund i disse, mener han, at det ser ud, som om Grønland har benyttet sig af en såkaldt enkeltsagslovgivning, hvor naalakkersuisut af politiske grunde har vedtaget den nye uranlov alene i et forsøg på at stoppe mineprojektet i Kuannersuit.


Lidt for belejlig lovgivning

Departementet mener, at de har en god sag, og at de har en god nok rygdækning i loven.

Men den tankegang kan ende med at blive en sten i skoen for naalakkersuisut ifølge Poul Hauch Fenger.

Han mener, at uranloven er lidt for belejlig i forhold til situationen i Kuannersuit. Og det er altså ikke godt, hvis voldgiftsretten er af samme overbevisning.

For hvis man ved en voldgift eller en domstol kan bevise, at der er tale om det, man kalder for singulær lovgivning – en enkeltsagslovgivning – der udelukkende er egnet til at regulere én person eller én virksomhed, så er det ulovlig lovgivning, forklarer han.

Vores målsætning i Inuit Ataqatigiit er, at der ikke skal være råstofudvinding i Kuannersuit.

- Vi spørge os selv, om det er helt tilfældigt, at det her stykke lovgivning kommer lige nøjagtigt på det tidspunkt, hvor de politiske vinde i Grønland blæser, som de gør. Der må man bare kigge helt objektivt på det og sige, at det formentlig ikke er et tilfælde, siger Poul Hauch Fenger.

En gyser for fremtidige investorer

Sagen om Kuannersuit-projektet kan ende med at sprede sig som ringe i vandet, hvad angår fremtidens investorer i landet.

Den har nemlig skabt en usikker præcedens, og det kan skræmme ellers velvillige investorer væk, mener Poul Hauch Fenger:

- Det kan skræmme potentielle og store investorer væk fra Grønland, hvis det juridiske og politiske klima er af sådan en karakter, at man som virksomhed ikke kan stole på den lovgivning, man blev lovet.