Naalakkersuisut bakker op om millionerstatning i spiralsagen

67 kvinder fra spiralsagen kræver 20,1 millioner kroner i erstatning fra den danske stat. Men det er begrænset, hvad politikerne kan gøre i sagen på nuværende tidspunkt, siger naalakkersuisoq Agathe Fontain.
Naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, vil afvente den igangværende udredning, før der kan ske yderligere handling i sagen, siger hun. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen
02. oktober 2023 17:00

67 kvinder fra spiralsagen kræver 300.000 kroner hver i erstatning fra den danske stat for brud på deres menneskerettigheder.

Det oplyste deres advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater søndag til KNR. Det er et samlet erstatningskrav på 20,1 millioner kroner.

I Selvstyretårnet i Nuuk bakker naalakkersuisut op om erstatningskravet.

- Jeg har stor medlidenhed med de berørte kvinder.

- Vi vil selvfølgelig hjælpe kvinderne på den måde, vi kan, siger naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain (IA).

Spiralsagen handler om de tusindvis af spiraler, som grønlandske piger og kvinder fik opsat i 1960’erne og 70’erne som led i danske myndigheders strategi om at mindske befolkningsvæksten i Grønland. Den historie dækkede DR sidste år.

Hvad er spiralsagen?

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
  • Ifølge DR blev der opsat 4500 spiraler fra 1966 til 1970.
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen. Udredningen skal afdække den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991, herunder spiralsagen. Grønland hjemtog sundhedsområdet i 1992.
  • Udredningen forventes at være klar i maj 2025.
  • I oktober 2023 allierede 67 kvinder fra spiralsagen sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater og krævede en undskyldning og erstatning fra den danske stat.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) vil ikke stille op til interview om, hvordan den danske regering forholder sig til erstatningskravet. I stedet skriver hun:

- Det er en dybt ulykkelig sag, og kvindernes historier gør et stort indtryk på mig. Det er vigtigt, at vi kommer til bunds i, hvad der er foregået, og derfor er et forskerhold i øjeblikket i gang med en uvildig udredning.

En undersøgelseskommission er nu i gang med at kulegrave sagen, som er et samarbejde mellem naalakkersuisut og den danske regering. Udredningen skal afleveres i 2025.

Vil ikke vente på udredning

Naalakkersuisut bakker op om erstatningskravet ved at sørge for, at de berørte kvinder får udleveret den information fra Landslægeembedet, som er nødvendig for deres sag, fortæller Agathe Fontain.

Men mere sker der ikke, før den igangværende udredning er klar, mener hun.

Agathe Fontain, vil naalakkersuisut kræve, at den danske regering imødekommer erstatningskravet?

- Udredningen er i første omgang nødt til at være afsluttet. Derefter kan vi få et velbegrundet grundlag for en diskussion og tage sagen videre i Naalakkersuisut, siger Agathe Fontain.

Ifølge Naja Lyberth, der er talsperson for de berørte kvinder fra spiralsagen, kan de ikke vente på udredningen, før de kræver erstatning. Flere af de berørte kvinder er i dag omkring 80 år, og derfor er det vigtigt, at sagen igangsættes nu, siger hun.

- Erstatningskravet er en kompensation for den lidelse, vi måtte igennem. Vi har mange fysiske og psykiske eftervirkninger. For mange af os var det en torturlignende oplevelse, sagde hun søndag til KNR.

Det er fjerde gang i historien, at der kommer et erstatningskrav til den danske regering fra Grønland.