Naalakkersuisoq om corona-krav til krydstogtskibe: Folk skal beskyttes

Hensynet til sundheden kommer i første række. Derfor må krydstogtskibe indstille sig på skærpede regler, lyder det fra Anna Wangenheim, der er naalakkersuisoq for sundhed.
Krydstogtskibe må ikke lægge til ved en udenlandsk havn 14 dage før ankomst til Grønland, lyder det i naalakkersuisuts bekendtgørelse for indrejse til Grønland.
Skrevet af Anders Dall
28. juli 2020 07:02

Et krydstogtskib har været i havn i Reykjavik. Fem dage senere ankommer det til Grønland - og gæsterne glæder sig til at gå i land. 

Det må de bare ikke. 

For ifølge de nye regler må krydstogtskibe ikke lægge til kaj i Grønland, hvis skibet har været i et andet land i op til to uger før ankomsten til Grønland. 

Visit Greenland vuderede i sidste uge, at kravet bremser krydstogtturismen her i landet.

LÆS OGSÅ Nye krav kortslutter krydstogter for turister

Men det er der bare ikke noget at gøre ved, mener Anna Wangenheim (D), der er naalakkersuisoq for sundhed. 

14-dages reglen er nemlig den eneste måde at beskytte folk mod coronasmitte på, skriver hun i et mailsvar til KNR.

Regler for krydstogtgæster

Krydstogtskibe må ikke lægge til en grønlandsk havn, hvis skibet har været i et andet land mindre end 14 dage før. 

Reglen trådte i kraft 21. juli.

Hun forstår godt den bekymring, som Visit Greenland giver udtryk for, men skriver i sit svar:

- Naalakkersuisut har først og fremmest et mål om i videst muligt omfang at beskytte befolkningen mod smitte. 

Svært at sidestille regler

Ifølge Visit Greenlands direktør, Julia Pars, kunne man ellers stille samme krav til krydstogtskibe, som man gør til turister der kommer via fly. For eksempel at det kun er passagerer fra godkendte lande, der kan rejse med krydstogtskibe, og at skibene kun må lægge til ved udvalgte byer og havne.

LÆS OGSÅ Rejseselskaber: Sådan oplever vi staycation

Men det scenarie har Anna Wangenheim svært ved at se for sig.

- Hvis skibstrafik skulle sidestilles med flytrafik vil det forudsætte, at de ombordværende blev testet negativ før eller ved ankomst til Grønland. Det vil i praksis være meget omstændeligt at gennemføre en sådan testning, skriver hun. 

14-dages regel

De nye betingelser for indrejse til Grønland trådte i kraft den 21. juli. Om baggrunden for kravet til krydstogtskibe forklarer Anna Wangenheim, at 14 dage svarer til det tidsrum, fra man smittes med COVID-19, til sygdommen bryder ud.

- Hvis et skib skal erklæres smittefri skal der derfor være gået 14 dage uden sygdom om bord, skriver Anna Wangenheim i mailen.

I bekendtgørelsen om betingelser for indrejse har Naalakkersuisut gjort det klart, at hverken Island eller Færøerne er undtaget 14-dages reglen for passager- og krydstogtskibe, som vil til Grønland. 

Ifølge Anna Wangenheim er der stor udskiftning af passagerer på krydstogtskibe, og derfor giver det mening, at reglerne også omfatter Island og Færøerne.  

- Det er ikke færinger og islændinge der kommer med de skibe, som traditionelt kommer til Grønland, skriver hun i sit svar.