Naalakkersuisoq kalder nuværende regler for anbringelser "formålsløse"
Først var de anbragt i en række uisolerede turisthytter i en fjern bygd. Nu bliver de flyttet rundt mellem forskellige boliger i Nuuk.
Stadig under opsyn fra personale, der ikke er uddannet til at tage sig af dem. Og stadig til stor gene for de omgivende naboer, som må leve med tilråb, larm, hærværk og generel utryghed, når en selvbestaltet døgninstitutioner rykker ind i ly af natten.
I den seneste tid har KNR kunnet fortælle, at sagen om den tidligere turistvirksomhed Nuuk Outdoor - nu Isunngaq - der er blevet sat til at passe anbragte og svært plejekrævende børn og unge i Kommuneqarfik Sermersooq, ikke er slut endnu.
Og der er stadig lange udsigter til ændringer på området. Det fortæller Aqqaluaq B. Egede (IA), der er nalakkersuisoq for børn og unge, da KNR spørger til processen.
- Vi er i gang med lovarbejdet, og disse tager i hvert tilfælde mindst et halvt år. Vi undersøger stadigvæk emnet. Hvis vi følger vores plan, vil lovforslaget kunne nå at være klar til Inatsisartuts efterårssamling, siger han.
Tyder på utydelige love
Det er på trods af, at han i begyndelsen af året var i samråd i sagen for at forklare, hvad han ville gøre for at forhindre lignende sager i fremtiden. Dengang lovede han nye regler på området.
- Hvis det - som, vi alle mener, er alvorligt - ikke skal ske igen, så skal vi have styr på reglerne. Sådan at man ikke kan sætte børn i projektanbringelser i så lang tid, og samtidig skabe rammer for beskyttelse af børn, lød det dengang fra Aqqaluaq B. Egede.
I dag understreger Aqqaluaq B. Egede, at det først og fremmest er et spørgsmål om at sikre, at sager som den om Nuuk Outdoor ikke kan gentage sig i fremtiden:
- Nuuk Outdoor-sagen har været meget i medierne, og hvis vi skal undgå sådanne episoder i fremtiden, har vi brug for, at reglerne er tydeligere. Vi er i departementet derfor i gang med at gennemgå de nuværende regler, så vi kan lave nogle nye, siger han.
Nuuk Outdoor udstiller udfordringerne
Du har selv kommet med kritik af Nuuk Outdoor, og nu står det klart, at turistvirksomheden den dag i dag stadigvæk har ansvar for syv akutanbragte børn. Er det godt nok?
- Jeg synes, vores nuværende tiltag i departementet for at forbedre forholdene, er gode nok. Da lovarbejdet kan tage lang tid, og da Inatsisartut er de eneste, som kan godkende lovforslag, er jeg i departementet vidende om situationen og gør derfor det arbejde, der skal til.
Aqqaluaq B. Egede understreger, at kommunerne lige nu følger og har fulgt den gældende lovene på området – hvilket udstiller, at der netop er brug for nye af slagsen.
- Deraf kan man udlægge, at disse love kan være for formålsløse og mangler klare regler. Vi har simpelthen brug for klare regler, det har vi forstået, og derfor er vi i gang med lovarbejdet, siger han og fastslår, at det er hans klare ambition at gøre op med problemerne:
- Vi må alle tilstå, at loven vedrørende akutanbringelser af børn hidtil har været for uklar. Det skal der rettes på, så problemer med anbringelser ikke opstår igen.