VIDEO Naalakkersuisoq: Forsøgsfiskeri skal kompensere for færre rejer

Reduktion af rejekvoten på 14 procent skaber frygt for, at mange fiskere kan ende i betalingsstandning.
Skrevet af Sivert Olsen
11. februar 2015 16:06

- Der er ingen tvivl om, at det kan betyde negative konsekvenser, for især de kystnære rejefiskere. Men for at komme dette i forkøbet, er vi i dialog med de kystnære rejefiskere, for at se på muligheder.

- Baggrunden for reduktionen af rejekvoten er jo netop, som vi har talt om under valgkampen, og at i vores koalitionsaftale står, at Naalakkersuisut agter at arbejde tæt sammen med fiskerne, siger naalakkersuisoq for fiskeri, fangt og landbrug, Karl-Kristian Kruse, til KNR.

LÆS OGSÅ Faldende rejekvoter bekymrer Fiskeriudvalg

Formand for Inatsisartuts fiskeri-, fangst- og landbrugsudvalg, Nikolaj Jeremiassen (S), erindrer om at man under valgkampen talte om store havområder som i dag står uudnyttet hen.

Fanger halvt så mange rejer som for 20 år siden

- På baggrund af reduktionen af kvoten har vi talt med fiskerne om muligheder for at fiske i andre områder. Fiskerne har selv været ude og fortælle at de i dag kun fanger halvt så meget som de gjorde for 20 år siden, og derfor har vi valgt at støtte deres ønske om at reducere kvoten.

- Men det betyder ikke, at vi fra politisk hold ikke afsøger andre muligheder. Vi er i gang med en dialog med brugerne omkring muligheden for at lave forsøgsfiskeri efter rejer i de områder på kysten, hvor der i dag ingen rejefiskeri er, fortæller Karl-Kristian Kruse.

LÆS OGSÅ Lavere rejekvote kan blive dødsstødet for nogle af fiskerne

Fiskerne og Fiskeriudvalget frygter at kvotereduktionen på 14 procent kan betyde, at mange fiskere ender med at gå i betalingsstandsning. Hvad skal der ske, hvis det skulle komme så vidt?

- Vi håber selvfølgelig ikke, at det vil nå så vidt, og vi er i dialog med de kystnære rejefiskere. Vi har sikret os, at det ikke kommer til at berøre det udenskærs rejefiskeri. Der er gode rejepriser i forhold til det udenskærs rejefiskeri, men som sagt så er vi i dialog med de kystnære rejefiskere, om mulige konsekvenser samt muligheder for andre former for fiskeri.

- Og der er intet i vejen for, at Fiskeriudvalget undersøger mulighederne for en løsning, hvis blot Forretningsordenen for Inatsisartut bliver fulgt. Når det er sagt, mener jeg også at det er vigtigt, at man skriftligt henvender sig direkte til mig, for at bevare det gode samarbejde mellem Naalakkersuisut og Inatsisartut, siger Karl-Kristian Kruse (S).