VIDEO Lavere rejekvote kan blive dødsstødet for nogle af fiskerne

Rejekvoterne for 2015 er 14 % lavere i forhold til sidste år, og det kan blandt andet betyde konkurser i det kystnære rejsefiskeri.
Skrevet af Sivert Olsen
13. januar 2015 12:03

På grund af færre rejer i de grønlandske farvande, bliver dette års rejekvote sat med 14 %, fra 85.000 tons til 73.000.

Naalakkersuisuts beslutning om, at nedsætte rejekvoten vil bringe rejefiskerne i en svær situation:

- Det vil bringe rejefiskerne i en vanskelig situation, hvis der ikke bliver fundet en løsning, udtaler direktør i KNAPK, Petrus Biilmann til KNR.

 

Kan ikke fiske året rundt på grund af lave kvoter

- Kvoten (til de kystnære rejefiskere, red.) var så lav sidste år, at fiskeriet stoppede allerede i midten af oktober, hvor besætningsmedlemmer måtte afmønstres, fortæller direktør i KNAPK, Petrus Biilmann.

En nedsættelse på 14 % af kvoten for i år, vil forværre fiskernes situation:

- Hvis der ikke bliver fundet en løsning på kvotenedsættelsen i år, så kan vi godt regne med at nogle rejefiskerne må stoppe fiskeriet allerede i starten af september, fordi kvoten er opbrugt.

- Rejefiskerne har nemlig kun mulighed for at fiske deres rejekvote, da de ikke bliver tildelt andre kvoter ved siden af, fortæller direktør i KNAPK, Petrus Biilmann.

 

Vil ramme familierne

- Det kan godt være, at det går fint de første ni måneder, men hvis vi kan forvente at nogle af fiskerne fisker deres kvoter op allerede i august, så har de desværre ikke mulighed for at spare op i de sidste fire måneder.

- Og da de er nødsaget til at afmønstre deres besætningsmedlemmer, vil det også have en konsekvens for familierne ad dén vej, slutter Petrus Biilmann.