Faldende rejekvoter bekymrer Fiskeriudvalg

Inatsisartuts Fiskeriudvalg har besluttet at indkalde Naalakkersuisoq for Fiskeri, Karl-Kristian Kruse, til samråd for at diskutere de stærkt faldende rejekvoter for 2015.
Skrevet af Karsten Sommer
16. januar 2015 06:40

Fiskeriudvalget stiller spørgsmålstegn ved beslutningen om at reducere kvoten for vestgrønlandske rejer til 73.000 tons. Et fald på 14 pct. sammenlignet med 2014.      


Udvalget frygter de konsekvenser reduktionen vil kunne få for erhvervet.


Det kraftige fald i kvoten vil kunne gå ud over beskæftigelsen og true opretholdelsen af eksisterende fabriksanlæg. Og dermed underminere privatøkonomien for de mange mennesker, som til daglig lever af at fange eller forarbejde rejer, skriver  Formanden for Fiskeriudvalget, Nikolaj Jeremiassen fra Siumut.

LÆS OGSÅ Lavere rejekvote kan blive dødsstødet for nogle af fiskerne

Udvalget erkender, at den biologiske rådgivning ikke kan siddes overhørig, hvis MSC-certificeringen af de vestgrønlandske rejer skal fastholdes. Men påpeger, at biologernes rådgivning afviger fra rejefiskernes vurdering af bestandens størrelse og udbredelse.


Derfor minder Udvalget om koalitionsaftalen, hvoraf fremgår, at Naalakkersuisut ønsker et - og jeg citerer: ”ligeværdigt samspil mellem biologer og fiskere, specielt når der fastsættes kvoter”.


Det aspekt vil udvalget gerne tale nærmere med Karl-Kristian Kruse om, da udvalget frygter at 2015 bliver et vanskeligt år for rejefisker-erhvervet, slutter udvalgsformand Nikolaj Jeremiassen.