- Hvis ikke der havde været valg til Inatsisartut, havde deadlines for høringen kunne overholdes, siger naalakkersuisoq for fangst, Aqqaluaq B. Egede.Foto: KNR

Naalakkersuisoq: Beklageligt ikke at give sin mening til kende i tide

Både oppositionens partier og Naalakkersuisuts eget støtteparti retter kraftig kritik af det pludselige stop for trofæjagter af rensdyr og moskusokser. Naalakkersuisoq for fangst mener, at dem, som er imod, skulle have givet lyd mens tid var.

Oppositionen og partiet, der agerer tredje ben for Naalakkersuisuts taburet, kritiserer i hårde vendinger, at Naalakkersuisut uden varsel siger stop for trofæjagter af rensdyr og moskusokser.

- Det overraskede os, siger Demokraternes formand, Jens-Frederik Nielsen.

- Det kan ikke accepteres, at der bliver lavet ændringer fra dag til dag, tilføjer Siumuts formand Erik Jensen.

- De taler konstant om nye indtægtsmuligheder, så jeg er meget uforstående over, hvorfor de lukker (for trofæjagt red.) fra dag til dag, siger Aqqalu Jerimiasen.

Han er formand for Nalakkersuisuts støtteparti, Atassut.

LÆS OGSÅ Demokraterne og Atassut: Vi taber penge, lemp reglerne for krydstogtskibe

Både North Safari Travel og Trophy Hunting Greenland fortæller til pressen, at trofæjægere fra USA var ankommet til Grønland, men måtte tage hjem uden at have gennemført jagten.

Kort høring

Naalakkersuisut foretog en høring om kvoter til trofæjagt fra den 1. juni til 2. juli.

Partierne siger at høringsperioden var for kort. Derudover er det et lovkrav, at høringer skal vare mindst seks uger.

Både Demokraterne og Atassut mener, at turistoperatørerne bør få erstatning.

- Vi skal huske at mange måske har betalt for længe siden. Og pengene er brugt til udvikling, og forberedelse af trofæjagterne og Naalakkersuisut bør selvfølgelig betale erstatning siger Jens Frederik Nielsen og mens Aqqalu Jeremiassen følger trop.

- Jeg mener ar de må betale det, de måtte betale tilbage, siger formanden for Atassut.

Departementet havde ellers sat udsigt at der ikke ville ske ændringer på trofæjagtkvoterne.

 - De var blevet fortalt at de ikke skulle forvente ændringer på kvoterne og procedurerne. Alligevel bliver noget helt andet indført, siger Erik Jensen.

Torsdag sagde Naalakkersuisoq for fangst, at Naalakkersuisut satte en stopper for trofæjagterne af hensyn til de fastboende og henviste til høringssvaret fra Qeqqata Kommunia.

- Så må Naalakkersuisoq tage ansvaret og udarbejde en løsning. Og ikke bare sige at han gjorde som det blev sagt, siger Erik Jensen.

Naalakkersuisuts svar

Sæsonstart for trofæjagt i Sisimiut blev denne sommer rykket fra 1. juli til 1. august.

Men ændringerne blev først sendt i høring den 1. juni. Ifølge Naalakkersuisoq for fangst, Aqqaluaq B. Egede, har det på grund af valget til Inatsisartut i foråret, ikke været muligt at sende lovændringer i høring i tide.

- Hvis ikke der havde været valg til Inatsisartut, havde deadlines for høringen kunne overholdes. Men på grund af valget blev høringen sendt sent ud, siger Aqqaluaq B. Egede.

Som begrundelse for at rykke jagtsæsonen for trofæjagt i Sisimiut-området, er der lagt vægt på høringssvarene, hvor fangerne har ønsket bedre betingelser for jagt.

Nalakkersuisoq for fangst har forståelse for erhvervets kritik, men siger, at de har haft tid nok til at give deres mening til kende.

- Det er beklageligt at man ikke har givet sin mening til kende i tide, siger Aqqaluaq B. Egede til KNR. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt