Forsker om valgkampen indtil nu: Flagrende og ufokuseret
- Der har ikke rigtigt været noget emne, som virkelig har taget kegler. Der har heller ikke været emner, som har taget alle forsider. Der har faktisk været lidt spredt fægtning.
Det siger Rasmus Leander, der er samfundsforsker ved Ilisimatursarfik.
16. februar blev valget udskrevet. Og dagen efter pointerede Rasmus Leander overfor KNR, at tre emner ville være de bærende i valgkampen: Mineprojektet ved Kuannersuit, fiskeri og lufthavnsbyggerier.
LÆS OGSÅ Analyse: Uran vil gennemstråle valgkampen
Nu står der 26. marts i kalenderen. Alle partier har fremlagt deres valgprogrammer. Siumuts er på ikke mindre end 26 sider til Inatsisartut og handler om alt fra boliger og ældre til privatisering, sprog, uddannelse og familiepolitik.
Naleraq har fremlagt et valgprogram til Inatsisartut på 17 sider, der strækker sig over lige så meget.
Og i løbet af valgkampen er der blot et konkret nyt emne, der har bidt sig fast i forskerens erindring – det er, hvorvidt der igen skal pilles ved antallet af kommuner.
Men, siger han:
- Det er typisk for valgkampe – og ikke kun i Grønland – at krudtet bliver gemt til sidst. Problemet er så, at valget kommer lige efter påske – og hvis alle har været til kaffemik eller ude at vandre i fjeldet og ikke følger med, så er den uge mistet.
Uran skiller IA og Siumut
Han havde forventet, at uran ville have fyldt mere. For det er et emne, der skarpt adskiller landets største partier Siumut og Inuit Ataqatigiit.
- Det er i Siumuts interesse at holde emnet uran nede, fordi der har været sprækker i partidisciplinen i Siumut, inden valgkampen gik i gang. Men så kunne man have forventet, at IA var kørt hårdt på, for der kunne potentielt være stemmer at hente i Sydgrønland, siger Rasmus Leander.
LÆS OGSÅ Siumut melder klart ud efter kritik: Bakker op om Kuannersuit
Fjeldet Kuannersuit ligger cirka otte kilometer fra Narsaq i Sydgrønland.
Det australske selskab Greenland Minereals vil gerne udvinde sjældne jordarter fra fjeldet. De sjældne jordarter bruges i blandt andet vindmøller og batterier til elbiler.
Men med de sjældne jordarter følger også uran som biprodukt, og dét har fået sindene i kog i landets sydligste kommune. Her frygter folk for forurening og dæmninger, der kan briste i søen Taseq, hvor restaffald med blandt andet uran skal deponeres.
LÆS OGSÅ IA vil stoppe Kuannersuit-projektet, hvis de får magten efter valget
Projektet er i offentlig høring lige nu – der er derfor ingen, der ved endnu, om Greenland Minerals får tilladelse til at udvinde sjældne jordarter i Kuannersuit.
Har nok ikke rykket mange stemmer
- Jeg tror ikke, at valgkampen har flyttet specielt mange stemmer på nuværende tidspunkt, siger Rasmus Leander.
- Personer og enkeltsager kan rykke stemmer. Og gode kampagner kan rykke stemmer. Men valgkampen har været utydelig, så spørgsmålet er, om der mon overhovedet er rykket nogle stemmer.
Men den er ikke slut endnu – der er stadig næsten to uger tilbage. Er der emner, du forventer, kommer til at rykke nu i slutspurten?
- Nu er der vælgermøder i Sydgrønland. Så kommer uran til at spille en rolle. Og så er det de markante profiler, der skal frem i skoene. Nu bliver det dem, der skal på banen. Så rykker det hele lidt op i niveau, siger Rasmus Leander.
I aften er der vælgermøde i Qaqortoq om valget til Inatsisartut. Du kan følge med på KNR 1 klokken 19.30.
Der er vælgermøde og valgdebat til kommunalvalget på GUX i Nuuk lørdag 3. april klokken 15 og søndag 4. april klokken 15. Det kan du også se på KNR1.
Og så sender KNR også valgdebat til Inatsisartut fra Nuuk mandag 29. marts, tirsdag 30. marts og onsdag 31. marts. Alle aftener er det klokken 19.30.
Der er partilederrunde mandag 5. april klokken 19.30.