Siumut melder klart ud efter kritik: Bakker op om Kuannersuit

I sidste uge var Erik Jensen tilbageholdende med at give partiets opbakning, men nu er meldingen klar. Formanden mener dog ikke, at der er forskel på sine udtalelser.
- Vi har et partipolitisk program, som vi skal forholde os til, og der står, at Kuannersuit-projektet skal igangsættes. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak
02. marts 2021 17:07

Hvad skal der ske med mineprojektet ved Kuannersuit, hvis det lever op til al lovgivning?

Det spørgsmål kunne Siumuts formand, Erik Jensen, ikke svare klart på i sidste uge. Men nu er formanden mere klar i mælet.

- Vi har et partipolitisk program, som vi skal forholde os til, og der står, at Kuannersuit-projektet skal igangsættes, men kun hvis den lever op til råstofloven, siger Erik Jensen.

Formanden mener ikke, at denne udmelding er anderledes, end den han gav i sidste uge. Her henviste han også til partiprogrammet, men at det ikke var afklaret internt, hvordan partiet ville forholde sig til emnet. Dengang lød det sådan her:

LÆS OGSÅ Siumut vil udskyde afklaring om Kuannersuit til efter valget

- Hvis der bliver levet op til råstofloven, der er vedtaget af hele Inatsisartut, så skal man igangsætte de råstofaktiviteter, der er rundt omkring. Men Kuannersuit er meget anderledes i forhold til andre store projekter, så det er noget, vi vil diskutere i partiet. Vi skal være helt skarpe, og vi vil gerne vende tilbage om på et senere tidspunkt.

Tidligere udtalelser mødt af kritik

Efterfølgende har Inuit Ataqatigiit kritiseret Siumut for ikke at melde klart ud om et emne, der optager mange mennesker. Samtidig kritiserer Kim Kielsen i Sermitsiaq sit eget parti for at vakle om partiets politik på området.

LÆS OGSÅ IA vil stoppe Kuannersuit-projektet, hvis de får magten efter valget 

Erik Jensen husker sine udtalelser fra sidste uge, men han mener ikke, at der er sket en ændring i partiet.

- Der er ikke sket så meget. Jeg har udtalt mig helt klart, at Kuannersuit står i vores politiske målsætninger. Jeg kan godt se, at man vil prøve at lave en historie om, at det er en kovending. Det er det ikke. Som sagt tidligere, så følger vi vores partiprogram, siger Erik Jensen.

Kovending eller ej, så har der siden Siumuts landsmøde været tvivl om partiets holdning til det kontroversielle mineprojekt i Sydgrønland. Usikkerheden var endda medvirkende til, at Demokraterne trak stolen væk under koalitionen.

- Grunden til, at vi i hovedbestyrelsen sagde "stop lige en halv", var på grund af coronarestriktioner, og så var der nogle videnskabelige dokumentationer, som der ikke var helt styr på, og derfor ville vi gerne have forlænget høringsperioden, siger Erik Jensen og fortsætter:

- Der er jo et ramaskrig nede i Sydgrønland, og det er helt forståeligt, og netop for at undgå den splittelse på baggrund af dette projekt ville vi gerne have en samlet plan for det, og det var, hvad vi foreslog til Demokraterne.

Siumut-medlemmer behøver ikke at bakke op

Spørgsmålet om Kuannersuit og uran generelt er et væsentligt emne i valgkampen. Men en stemme på en kandidat fra Siumut er ikke nødvendigvis en stemme på ja til udvinding af uran.

- Det er ikke sådan, at man melder sig ud af Siumut, hvis man siger nej til uran. Der er rigtig mange gode Siumutmedlemmer, som har en anden mening i forhold til dette emne, og sådan er det med mange medlemmer langs kysten. Det må være op til dem, hvis man vil melde sig ud af Siumut på grund af uenighed om et emne, siger Erik Jensen.