Nærdemokratiet er udfordret

Nærdemokratiet er udfordret efter kommunesammenlægningen. Derfor vil politikerne have skabt større lokalt engagement. Flere kommuner er nemlig ikke løsningen, lyder det.
Foto © : KNR
19. oktober 2015 10:25

Der skal gøres noget for at styrke nærdemokratiet. Det slår borgmestrene og Naalakersuisut fast, efter en evaluering af kommunesammenlægningen.

Evalueringen viser nemlig, at mens strukturreformen har skabt positive resultater økonomisk og i forhold til retssikkerheden, så er nærdemokratiet udfordret. Derfor lover politikerne nu handling.

- Uanset, om der sker en deling af en eller flere kommuner, ønsker borgmestrene og Naalakkersuisut at samarbejde om at skabe større lokalt engagement og øge borgerinddragelsen, for at styrke lokaldemokratiet, lyder det i en fællesudmelding.

 

Ønsker ikke opdeling

Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen gør det klart, at han ikke ønsker en kommuneopdeling, da det ifølge evalueringen vil medfører øget udgifter.

Læs også Politikere: Nærdemokrati har lidt tab

Læs også Lokaldemokratiet skal styrkes

- Vi har ikke råd til at bruge unødigt mange midler til administration i en situation med stigende pres på de offentlige finanser, men vi skal arbejde for en mere borgernær og effektiv offentlig sektor. Dette skal være klare pejlemærker for det videre arbejde med indretningen af den offentlige sektor, siger Kielsen.

 

Skal være let at deltage

Han slår videre fast, at Naalakkersuisut og kommunerne naturligvis ønsker at styrke lokaldemokratiet.  Og at alle relevante instanser i samfundet bør gøre en indsats for at sikre en øget inddragelse af borgerne. En udmelding formand for KANUKOKA bakker op om.

- Det er meget vigtigt, at befolkningen, uanset hvor de bor, har en nem og direkte adgang til at kunne deltage og påvirke forhold der vedrører deres hverdag, siger Palle Jerimiassen.