Politikere: Nærdemokrati har lidt tab
Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq vil derfor gerne have oprettet lokalråd.
- Det vigtigt at få inddraget vores borgere, så de oplever at få medindflydelse i deres hverdag, siger Asii Chemnitz Narup.
- Altså lige præcis lokalråd i byerne, det var jo en mulighed, der udgik af den nuværende styrelseslov for kommunerne. Den vil vi rigtig gerne have ind igen, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq Asii Chemnitz Narup, der ønsker at styrke nærdemokrati i den nye storkommune.
Hun mener at nærdemokrati i større byer har lidt underskud, hvor der i bygderne er velfungerende bygdebestyrelser. Og Naalakkersuisut og borgmestrene er enige om, at nærdemokratiet har lidt underskud.
- Med hensyn til det konkrete nærdemokrati og følelsen af at ikke længere hverdag er i stand til at møde sin kommunalbestyrelse er selvfølgelig en oplevelse, som er udbredt og som er meget almindelig i dagens Grønland, og det er der hvor udfordringen er størst, siger formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, der opfordrer til at tænke nyt i forhold til at sikre nærdemokrati, men står uden klare løsninger på hånden.
- Der er ikke nogen, der har endegyldige løsning på det her spørgsmål, så man må måske også være indstillet på at gennemføre nogle forsøgsordninger, som ikke nødvendigvis skal vare for altid, men man så kan evaluere på bagefter.
Og borgmester Asii Chemnitz Narup er altså mere end klar til at diskutere muligheden for at etablere lokalråd i byerne under kommunekonference.
- Og vi vil gerne diskutere de nye muligheder, hvordan kan vi etablere lokalråd i byerne, som måske kan ligne bygdebestyrelserne, som vi har gode erfaringer med. Det er vigtigt at vi få inddraget vores borgere, så de oplever at de har medindflydelse i deres hverdag, siger Asii Chemnitz Narup.
Kommunekonferencen i Ilulissat fortsætter resten af dagen og i morgen med, og vi følger naturligvis op på diskussionen.