Muté B. Egede om lange svartider: Bolden ligger hos Inatsisartut

Flere Inatsisartut medlemmer kritiserer departementerne for, at der er for lang svartid på spørgsmål stillet til naalakkersuisut. Formanden forstår godt frustrationen.
Formanden for naalakkersuisut, Muté B. Egede, har ikke planer om at ansætte flere embedsfolk. Foto © : Mads Malik Fuglsang Holm/KNR
25. marts 2024 13:51

Rettelse: Tidligere fremgik det, at antallet af paragraf 37 spørgsmål er eksploderet. Det er forkert, KNR beklager fejlen. 

I sidste uge kunne KNR fortælle, at politikere fra Demokraatit, Siumut og Inuit Ataqatigiit i Inatsisartut er utilfredse med langsom svartid, når de stiller spørgsmål til naalakkersuisut - de såkaldte paragraf 37-spørgsmål.

Inatsisartut-medlemmerne har ret til at indhente oplysninger om offentlige anliggender gennem paragraf 37-spørgsmålene. Men mange venter ofte alt for længe på svaret.

Formanden for naalakkersuisut, Muté B. Egede, kender godt problemet og forstår frustrationen blandt medlemmerne i Inatsisartut.

- Hvis det kan lade sig gøre, svarer man paragraf 37 spørgsmålene indenfor 10 arbejdsdage. Men det kan være nogle spørgsmål tager længere tid at svare. Jeg kan godt forstå, at man kan være træt af at vente, siger Muté B. Egede til KNR. 

Ansæt flere embedsfolk

Selvom der bør være svar indenfor ti dage kunne KNR torsdag fortælle, at det kan tage op til to måneder at få et svar for politikerne i Inatsisartut. I den anledning sagde Mariane Paviasen fra IA, at det måske er på tide at ansætte flere embedsfolk.

Mute B. Egede fortæller, at man i naalakkersuisut ikke umiddelbart kommer til at udvide embedsfolkstablen, da de arbejder indenfor finansielle rammer fastsat af Inatsisartut. Dog er de åbne for dialog.

- Vi er villig til at debaterer om den måde, man arbejder i Inatsisartut, men bolden ligger hos Inatsisartut-medlemmerne, siger han

Paragraf 37 spørgsmål er en del af Forretningsorden for Inatsisartut, derfor kan naalakkersuisut ikke selv ændre loven, understrejer Muté B. Egede.

Politikerne i Inatsisartut har blandt andet brug for svarerne fra naalakkersuisut, før de kan stille et forslag til Inatsisartut. Og på grund af den lange svartid, er der flere forslag, der ikke bliver stillet, fortalte Mariane Paviasen i sidste uge.