§37 176 arbejdsdage brugt på spørgsmål fra Inatsisartut

Inatsisartutmedlemmerne benytter i stor stil deres ret til at stille §37 spørgsmål til Naalakkersuisut, og i årets to første måneder har politikerne allerede stillet mere end 100 spørgsmål. De mange spørgsmål koster dog mange arbejdsdage i Selvstyret.
Anthon Frederiksen fra Partii Naleraq var den der stillede flest spørgsmål til Naalakkersuisut i 2016.

Postkassen med paragraf 37 spørgsmål har været glødende i årets første to måneder. I løbet af bare januar og februar har Inatsisartutmedlemmerne stillet 113 spørgsmål.

Det svarer allerede til over en tredjedel af alle de spørgsmål, der blev stillet sidste år.

De mange spørgsmål er dog langt fra gratis. Ifølge et svar på et paragraf 37 spørgsmål fra 2015, koster det Selvstyret og dermed skatteyderne et anseeligt beløb at besvare politikernes mange spørgsmål.

I svaret fra 2015 oplyste formandens departement, at Selvstyret brugte i gennemsnit 12,5 time på at besvare hvert spørgsmål og 722 kroner i tolkebistand.

176 arbejdsdage og 81.000 kroner

Dermed har Selvstyrets medarbejdere de seneste to måneder af 2017 brugt, hvad der svarer til 176 arbejdsdage på at besvare spørgsmål og cirka 81.000 kroner på tolkebistand.

Anthon Frederiksen fra Partii Naleraq var sidste år det mest spørgelystne medlem af Inatsisartut med 56 spørgsmål, og i år har han stillet 9. Det svarer i alt til 101,5 arbejdsdage og knap 47.000 kroner i tolkeudgifter.

Ifølge Anthon Frederiksen stiller han blandet mange spørgsmål på vegne af borgere og for at danne grundlag for forslag til Inatsisartut.

 

Foto © : Inatsisartut
Svar på § 37-spørgsmål nr. 170 fra 2016 fra Anthon Frederiksen om erhvervsjolletilskud.

 

Nogle af spørgsmålene fra Frederiksen, kan man dog relativt let finde et svar på, hvis man besøger de offentlige myndigheders hjemmesider - ligesom en google søgning i nogle tilfælde leder direkte til svaret.

Det gælder eksempelvis i et tilfælde, hvor Anthon Frederiksen har spurgt Naalakkersuisut om personer, der ikke er erhvervsfiskere- eller fangere kan få tilskud til en erhvervsjolle.

Frederiksen: Demokrati er dyrt

Til det siger Frederiksen:

- Ja, selvfølgelig kan man bruge det (Google, red.), hvis man har forstand på teknik. Men det spørgsmål har jeg stillet, fordi én fra Østgrønland har henvendt sig til mig om det.

Frederiksen anerkender, at det koster dyrt, hver gang han spørger, men det er en nødvendig omkostning, mener han.

- Selvfølgelig er demokrati dyrt, og man må have råd til det i samfundet. Vi har lovet at arbejde åbent for alle, derfor er det nødvendigt at have råd til det.

Se mere om de mange spørgsmål Qanorooq torsdag aften klokken 19.00 og kl 21.00 med danske undertekster.