Mor til handicappet: Så længe der er de vilkår, vender vi ikke hjem

I slutningen af marts 2019 flyttede familien Petersen Enoksen, som har tre børn, fra Nuuk til Danmark. Årsagen til flytningen var, at deres søn Liam, der dengang var tre år gammel, blev diagnosticeret med Angelman syndrom, en udviklingshæmmende funktionsnedsættelse.
-Kommunens tilbud var begrænsede og ingen vidste, hvordan hans handicap skulle håndteres. Der var meget få muligheder. Alt var besværligt – for eksempel hvis vi skulle ansøge om hjælpemidler, så var processen utrolig lang, og vi skulle igennem mange trin og vente i lang tid, siger Liams mor, Susanne Petersen, til KNR.
Familien følte sig magtesløs, da deres søn havde behov for døgnpleje, og derfor flyttede de til Danmark, hvor de straks oplevede at få den nødvendige støtte.
-Der er mange hjælpemidler til rådighed, altså det udstyr, som Liam har brug for. Hvis vi mangler noget, kan vi bare ringe. Vi har også en rådgiver i kommunen, vi får økonomisk støtte og som forældre bliver vi hjulpet og lettet i vores hverdag. Hver uge har vi samtaler og kort sagt bliver vi støttet på alle måder.
De har svært ved at forestille sig at vende hjem
Antallet af grønlændere bosat i Danmark, som er født i Grønland, oversteg 17.000 i 2023. Den 22. februar diskuterede politikere, hvordan man kunne gøre det mere attraktivt for dem at vende tilbage til Grønland. Selvom familien Petersen Enoksen tit har hjemve, har de svært ved at forestille sig at flytte hjem permanent, hvis forholdene forbliver de samme.
-Så længe handicappede har de vilkår, de har i Grønland, vender vi ikke tilbage. Her har vi en tryg og velfungerende tilværelse og som forældre bliver vi aflastet – det kan vi slet ikke forestille os at opgive, siger Susanne Petersen.
Hun har en klar besked til politikerne og kandidaterne til valget:
-Handicappede i Grønland har et stort behov for hjælp, og derfor skal de have den nødvendige støtte. Forældre til børn med handicap skal også aflastes og have mulighed for pauser.
- Der skal strammes op og findes løsninger på de mange udfordringer, afslutter Susanne Petersen.