Dina Dora Marcussen fortæller, at hendes datter reagerer med vrede efter hændelsen. Her står hun foran det sted, hvor hendes datter fandt menneskebenet.Foto: Christine Hyldal, KNR

Mor: Min ni-årige datter har ikke fået den rette krisehjælp efter fund af ligdel

Pigens mor har forsøgt at række ud til kommunen og byens borgmester for at få hjælp, men det har været uden held, siger hun.

En kort samtale på familiecentret i Ilulissat.

Det er, hvad en dengang otte-årig pige og hendes familie blev tilbudt af krisehjælp, efter pigen fandt et menneskeben på forbrændingsanlægget i Ilulissat 2. oktober sidste år.

Parteringsdrabet i Ilulissat

 

23. november blev den 28-årige Tittus Hansen dømt skyldig for manddrab og usømmelig behandling af lig.

Han er idømt forvaring på ubestemt tid. 

 

Han skal også betale erstatning på i alt 300.000 kroner til offeret pårørende. 

 

Det fortæller pigens mor, 45-årige Dina Dora Marcussen.

- Vi fik ikke andre tilbud om hjælp fra myndighederne end den ene samtale. Jeg føler, det har været et omsorgssvigt, siger hun.

LÆS OGSÅ Parteringsdrabssag er slut – men mystik om lækket lydfil fortsætter

Dina Dora Marcussen havde i oktober sidste år taget sin datter, Dorthia, med til forbrændingsanlægget for at besøge pigens far, der på daværende tidspunkt arbejdede der.

Turen endte dog med at blive alt andet end et hyggeligt besøg. For imens de gik rundt på forbrændingsanlægget og kiggede på affaldet, opdagede pigen, der i dag er ni år gammel, menneskebenet. Det blev - sammen med et hoved, der blev fundet nogle dage senere - identificeret som den 24-årige Maassannguaq Dalager.

Et diplom for fundet

Dina Dora Marcussen fortæller, at det var lederen af forbrændingsanlægget, der tog initiativ til, at hun og Dorthia kunne få en krisehjælpssamtale på familiehuset i Ilulissat. En samtale, der ikke havde den store effekt.

 

Ligdele blev lagt i flere affaldsskure kort fra gerningsstedet. Foto: Christine Hyldal

 

- Da jeg begyndte at fortælle om gårsdagens hændelse, fik jeg besked om, at vi skulle koncentrere os om i dag. Og kun i dag. Derefter tiede jeg stille og sagde ikke mere. Og mine børn åbnede heller ikke munden. Det var kun medarbejderne, der talte til sidst, siger hun.

Ifølge Dina Dora Marcussen har familien været efterladt til sig selv siden da. Politiet har overrakt Dorthia et diplom for fundet af benet, men derefter intet. 

Hun tilføjer, at hendes datter efter fundet af benet har været enormt påvirket af situationen, og at det har haft konsekvenser for familien, at de ikke har fået den rette krisehjælp.

- Min datter råber og skriger og tramper hårdt i gulvet. Mit ønske for hende er bare, at hun ikke længere er vred, og at hun kan få hjælp hos en psykolog, siger Dina Dora Marcussen.

Ingen hjælp fra borgmesteren

Som en reaktion på den manglende krisehjælp til Dorthia valgte Dina Dora Marcussen to uger efter hændelsen at henvende sig til Avannaata Kommunia. Her gik hun direkte til borgmester Palle Jerimiassen for at bede om hjælp.

- Borgmesteren svarede, at han ikke kan hjælpe enkelte borgere. Det var tungt at få det svar, siger hun.

LÆS OGSÅ Dag 2 i drabssag: Vidne drak med tiltalte og offer få timer før drab

I dag sidder Dina Dora Marcussen tilbage med en følelse af afmagt. Hun er vred over, at hun ikke har fået den tilstrækkelige hjælp til sin datter efter fundet af benet på forbrændingsanlægget, og hun ønsker ikke længere selv at blive ved med at kæmpe for at få hjælp i dag.

- Jeg vendte dem ryggen af bare vrede. Jeg ville ikke længere henvende mig, da de ikke reagerede på mine henvendelser. Nogle dage oplever jeg magtesløshed. Hvem skal jeg henvende mig til? Ingen har givet mig råd om det, siger hun.

Borgmesteren i Avannaata Kommunia ønsker ikke at svare på kritikken. Han henviser til, at han har tavshedspligt, og at han i øvrigt ikke må sagsbehandle. Generelt henviser han dog til de enkelte afdelinger i kommunen:

- Vi henviser dem til den rette afdeling i kommunen, som de kan tale med, siger borgmester Palle Jerimiassen. 

 

Sagen kort: 

  • Lørdag 2. oktober sidste år blev der fundet et menneskeben blandt skraldet på affaldsforbrændingen i Ilulissat.
  • Mandag 4. oktober blev der fundet et hoved med 58 stiksår. Undersøgelser viste senere, at volden var sket både før og efter dødens indtræden.
  • Der blev også fundet flere andre ligdele på affaldsforbrændingen i dagene efter, men flere af dem var delvist brandskadet.
  • Den tiltalte blev anholdt på sin adresse i Ilulissat fredag 8. oktober sidste år. Han har været tilbageholdt siden og er nu i anstalten i Nuuk.
  • Gerningstedet for drab og partering var tiltaltes egen lejlighed kort fr affaldsforbrændingen i Ilulissat ifølge anklagemyndigheden. Kriminalteknikere fandt blod, selv om tiltalte havde gjort rent. 



Lejligheden. Foto: Christine Hyldal



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl