Mobbeforsker: Mobning medvirker til selvmord i Grønland

Mobbeforsker Helle Rabøl Hansen kommer til kulturnat hos foreningen Tamattaasa på lørdag, hvor hun skal rådgive om mobning her i landet.
Mobbeforsker Helle Rabøl Hansen er i Grønland for at rådgive uddannelsesstyrelsen af den nye National strategi mod mobning. Foto © : Johansinnguaq Olsen
Skrevet af Megan Hansen
20. januar 2023 14:16

I morgen er der kulturnat i hele landet, og på kulturnatten vil Grønlands antimobbeforening Tamattaasa (Lad os stå sammen) holde dørene åbne for alle fra klokken 13, hvor man kan komme og fortælle sin historie om mobning i NUIF. 

Mobbeforsker Helle Rabøl Hansen dukker også op til arrangementet, hvor hun skal rådgive om mobning. 

LÆS OGSÅ Kulturnat løber af stablen igen i år efter to års pause

Helle Rabøl Hansen, der er uafhængig skole- og ungdomsforsker og har forsket i mobning og unges trivsel, er kommet til Grønland for at rådgive og hjælpe uddannelsesstyrelsen med den nationale strategi mod mobning.

- Jeg er her, fordi Selvstyret har spurgt, om jeg vil rådgive og hjælpe til at udvikle den nationale strategi mod mobning. Der er stor interesse fra mange organisationer, om jeg vil dele min viden om antimobning. Jeg har i den forbindelse også samarbejdet med den nye forening Tamattaasa, siger hun.

Der er meget mobning i Grønland

Helle Rabøl Hansen har sammen med sine kollegaer rejst rundt i Grønland for at undersøge og blive klog på, hvad mobning er i Grønland.

- Der er meget mobning i Grønland. Det er måske vigtigt at fremhæve, at der er meget mobning i skolen. Så der er noget at tage fat på, siger hun. 

Mobning har forskellige former ifølge Helle Rabøl Hansen. For eksempel kan den være verbal, altså noget man siger, fysisk og digital. Og ifølge hende er det den digitale mobning, man skal være særlig opmærksom på.

- Fordi det er den, vi overser, for den har jo ikke nogen lyd. Men den er lige så voldsom og lige så ødelæggende, som den verbale.

LÆS OGSÅ Erlas barnebarn blev mobbet: Nu har hun lavet en ny forening

Mobbeforskeren mener, at den digitale mobning er meget udbredt her i landet.

- Jeg vil sige, at online mobning er meget udbredt, fordi du jo også kan mobbe udenfor skoletid og arbejdstid, og at du kan mobbe på tværs af byer, bygder og så videre. Jeg vil sige, at der er nogle steder, hvor den tavse mobning er mere udbredt end andre steder.

Om Tamattaasa:

Antimobbeforening Tamattaasa blev stiftet i juli i 2022.

- Formålet med foreningen er først og fremmest at hente inspiration på tværs af rigsfællesskabet og hos andre oprindelige inuitkulturer i resten af verden.

Erla Vinther har skabt Tamattaasa, da hun manglede en antimobbeforening, efter hendes barnebarn blev mobbet.


- Tamattaasa skal holde kulturnat i NUIF fra klokken 13:00, og alle er inviteret.

Helle Rabøl Hansen mener derfor, at mobning har noget at gøre med selvmordsraten her i Grønland. Hun siger, at mobning gør mennesker ulykkelige og præger livskvaliteteten, fordi man mister troen på sig selv. Derfor er der nogle, som mister livet på grund af det.

- Det er ikke i alle selvmordsager, men der er enormt mange selvmordssager, hvor mobning medvirker. Hvor det viser sig, at en person har været på kanten af fællesskabet og er blevet lukket ude af fællesskabet i en længere periode, siger Helle Rabøl Hansen. 

Hun siger også, at man skal huske, at selvmord ikke kun handler om, at man har haft en dårlig barndom, eller om man har været ulykkeligt forelsket. Det kan selvfølgelig have en betydning, men det spiller også ind, om man får lov at være en del af fælleselskabet.

Mennesker kan bryde helt sammen

Mobbeforskeren mener, at der er håb, for man kan minimere mobning.

- Det er vigtigt, at vi tror på det, og går med det. Så vi ikke går med gamle vaner om, at det er noget man bare kan leve med, for nej, det er det ikke. Fordi hvis man tror, at det er noget, man bare skal leve med, så kommer man til at acceptere, at der er mennesker, som bliver fuldstændig nedbrudte. 

Helle Rabøl Hansen mener, at man skal være påpasselig med mobbeofre. 

- Det vigtigste at gøre mod mobning er, at man ikke går efter individerne og giver dem skylden. Man må aldrig give mobbeofferet skylden. Man skal forstå, at mobning er noget, der sker i fællesskaber. Så der skal arbejdes med det i fællesskaber alle steder.

Hun har også en opfordring, at man skal lave en regler om, hvordan man skal handle i skolen eller på arbejdspladsen. For hun siger, at hvis folk er med til selv at lave en politik, så er de mere tilbøjelige til at følge, hvad de selv har forslået.  

- Jeg vil opfordre især skoler til at tænke i at udvikle en politik mod mobning og inddrage eleverne, ligesom man på arbejdspladserne også skal inddrage medarbejderne, siger Helle Rabøl Hansen. 

Man kan møde hende i NUIF på kulturnatten. Du kan også besøge KNR mellem klokken 14:00 og 17:00