Mistet landingstilladelse truer udenlandsk forskning i Grønland
I 2015 åbnede forskningsstationen Villum Research Center i Nordøstgrønland med udsigt til at blive centrum for international klimaforskning i Arktis.
LÆS OGSÅ Grønlands nordligste forskningsstation klar til indvielse
Men fra 1. januar i år er der reelt lukket for udenlandske forskere på stedet. Det oplyser videnskabelig leder af Villum Research Center under Aarhus Universitet, Henrik Skov.
- Det er virkelig en kolossal udfordring, siger han til KNR.
Schengen-aftalen spænder ben
Årsagen er tilsyneladende en stramning af praksis for landingstilladelsen på Station Nord.
Hidtil har forskere fløjet fra Longyearbyen på den norske ø, Svalbard, til Station Nord, hvor Villum Research Center ligger. Men Station Nord er kun bemandet af Forsvaret. Derfor har Aarhus Universitet sendt oplysninger på de udenlandske forskere til Grønlands Politi og Selvstyret inden indrejse i Grønland.
Men siden 1. januar 2019 har fly fra Svalbard ikke længere landingstilladelse på Station Nord.
LÆS OGSÅ Staten støtter forskningshub med tre millioner om året
Ifølge Aarhus Universitets oplysninger skyldes det, at Svalbard ikke er en del af Schengen-samarbejdet, som Grønland er omfattet via Danmark, og som sætter en ydre grænse for EU-landene for borgere uden for EU.
I stedet skal udenlandske forskere lande et sted i Grønland, hvor der er politi. Det nærmeste sted med politi er derfor Constabel Pynt ved Ittoqqortoormiit, som er godt 1200 kilometer fra Station Nord.
Dystre udsigter for Villum Research Center
KNR afventer en forklaring fra Justitsministeriet i Danmark på årsagen til den nye praksis.
Men som situationen er nu, er det mindst 350.000 kr. dyrere pr. forsker at rejse via Ittoqqortoormiit og videre til Station Nord. Dog er det muligt at flyve med Forsvaret, men kun når der er ledig plads i Forsvarets fly.
Prisforskellen har reelt stoppet al indrejse af udenlandske forskere til Villum Research Center, der i 2018 havde omkring 50 udenlandske forskere på stedet.
LÆS OGSÅ Hurtigere visumbehandling for kinesiske turister glæder rejseselskab
- Vi har forskere, som har målestationer sat op på stedet, og som nu pludselig ikke kan tilse dem eller lave andet forskning i området. Og det rygtes jo hurtigt, at det ikke er et sted, man kan komme til, siger Henrik Skov.
Aarhus Universitet har nu anmodet Rigspolitiet om dispensation for den nye praksis. Også folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) har bedt justitsministeren om en forklaring.