Grønlands nordligste forskningsstation klar til indvielse

Den globale opvarmning skal studeres på et af klodens koldeste steder. Ved Station Nord i det nordøstlige hjørne af Grønland slår Villum Research Station dørene op for forskere fra hele verden på mandag.
Villum Research Center Foto © : Stephan Bernberg
Skrevet af Walter Turnowsky
27. februar 2015 14:58

Vi skal mod nord, særdeles langt mod nord. Fra den nye forskningsstation er der kun lidt mere end 900 km til Nordpolen. Dermed ligger Villum Research Station tættere på klodens nordligste punkt end det ligger på den nærmeste beboelse i Illoqqortoormiut.
 

Fakta: Villum Research Center

 

  • Placeret på Station Nord
  • Skal beskæftige sig med klimaforskning
  • Har plads til 14 forskere ad gangen
  • Har køretøjer og mobile laboratorier
  • Forskerne kan studere forhold i jorden, i isen, i vandet og i luften
  • Drives af Århus Universitet
  • Etableringen har kostet 70,5 mio. kr., som er betalt af Villum Fonden

Soldater og forskere
Hidtil har Station Nord hovedsagligt været forbeholdt forsvaret. Det er herfra Siriuspatruljen bliver fløjet ud til sine startpunkter. Men fremover får elitesoldaterne selskab af forskere fra store dele af verden.

På mandag skal den danske klimaminister Rasmus Helveg Petersen indvie den nye station, som skal beskæftige sig med klimaforskning. Forskningen skal ske på tværs af faggrupperne.

Hedeslag i nord
Nu kan det muligvis virke ejendommeligt at studere den globale opvarmning på et sted, hvor den årlige gennemsnitstemperatur ligger på -14º C. Men undersøgelser af, hvad der sker i isen, i vandet, i jorden og i luften kan netop her give vigtige oplysninger om, hvordan klimaet udvikler sig.

- Den største trussel mod menneskelig civilisation er klimaændringer, og der er ikke gjort nok. Det betyder, at vi ikke kan sikre, at temperaturstigningen holder sig til de 2° C, som vi mente, vi kunne tilpasse os.

- Det er derfor ekstremt vigtigt at vide, hvad der sker, når temperaturstigningerne kommer over de 2° C, siger professor Henrik Skov, som er leder af den nye forskningsstation.

Kø af forskere
Det har hidtil været vanskeligt for forskere at foretage undersøgelser så langt nordpå. Med den ny forskningsstation får de adgang til det nyeste udstyr inden for området. Og de behøver ikke at begrænse deres aktiviteter til området tæt på Station Nord. Med mobile laboratorier får de mulighed for at drage ud i felten i længere eller kortere perioder.

Og de muligheder er særdeles interessante for de arktiske forskere. Allerede nu er der nemlig booket mere end 1.100 overnatninger alene i år. Så de 14 sengepladser kommer ikke til at stå tomme ret længe ad gangen.

Forskningsstationen drives af Århus Universitet, og de 70,5 mio. kr., den har kostet, er betalt af Villum Fonden. Ejerskabet varetages af Naturinstituttet.