Jeg har igangsat et arbejde for at finde flere anstaltspladser for at kunne forhøje foranstaltningsniveauet yderligere, siger den danske justitsminister, Nick Hækkerup. Arkivfoto.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Minister om venteliste: Problematisk, at seksualforbrydere går frit rundt

Der arbejdes på at finde flere pladser i anstalterne, oplyser justitsminister Nick Hækkerup (S). Ventelisten er lige nu 64 personer.

Det er problematisk, at der ikke er pladser nok i de grønlandske anstalter til at huse de forbrydere, der er dømt. 

Det siger den danske justitsminister, Nick Hækkerup, fra Socialdemokratiet. 

Lige nu går 64 personer, som egentlig skulle opholde sig på anstalter, frit rundt i landet. Der er nemlig ikke plads til dem. 25 af dem har begået seksuelle overgreb og 15 af dem har gjort det mod børn, der var under 15 år.

- Jeg er helt enig i, at det er problematisk, at personer, der er dømt for grove seksualforbrydelser, går rundt i Grønland og venter på afsoning, skriver Nick Hækkerup i et skriftligt citat. 

LÆS OGSÅ Børnetalsmand om ventelister til anstalt: Det er alarmerende

KNR har forsøgt at få et interview med ministeren, men det har ikke været muligt. I stedet har han sendt en mail. Her oplyser Hækkerup, at der allerede arbejdes på at finde flere anstaltspladser.

- Jeg har igangsat et arbejde for at finde flere anstaltspladser for at kunne forhøje foranstaltningsniveauet yderligere. Jeg vil sammen med Naalakkersuisut tage stilling til, hvordan sådanne pladser skal anvendes, skriver justitsministeren. 

Det har dog ikke været muligt for KNR at få svar på, hvordan arbejdet med at finde flere pladser skrider frem. 

Kriminalforsorgen må prioritere

På landsplan er der plads til 154 personer i anstalterne.

Derfor prioriterer Kriminalforsorgen, hvem der skal afsone dom i anstalten først.

Retten i Grønland bestemmer, hvorvidt dommen er grov nok til, at man skal afsone dommen med det samme, eller om man bare kan gå fri og vente på dommen.

LÆS OGSÅ Seksuelle forbrydere går frit og venter på afsoning

Kriminalforsorgen prioriterer dem, der har begået seksuelle overgreb mod børn højest. Det fortalte Naaja Nathanielsen, der er direktør i Kriminalforsorgen, da hun for nylig blev interviewet af KNR.

Og hvis problemet med lange ventelister skal løses, er der behov for, at der er flere anstalter, og ressourcer til at drive dem, mener Naaja Nathanielsen.

- Så skulle vi have nogle flere pladser, for det første, og det handler ikke bare om, at der skal være et hus, som man kan have folk i. Det handler også om, at vi skal have personale til det. Lige nu er det vanskeligt at rekruttere, siger hun. 

For at skære ned på ventelisten mest muligt, kører anstalten med overbelæg

Minister: Villig til at drøfte venteliste med Naalakkersuisut

Tidligere på året blev der indgået en aftale om at sikre betjentene i anstalterne flere penge på lønseddelerne. 

Pengene blev målrettet betjentene efter forhandlinger mellem Siumut, Inuit Ataqatigiit i Folketinget og den danske regering. 

Og justitsminister Nick Hækkerup håber, at dét arbejde kan hjælpe til, at der bliver rekkruteret flere anstaltsbetjente i Grønland. 

- Det er samtidig min forhåbning, at den aftale, som blev indgået tidligere på året, om at sikre markante løft i lønforholdene for anstaltsbetjente i Grønland kan være med til at sikre rekruttering af flere anstaltsbetjente i Grønland.

- Derudover er jeg naturligvis altid villig til at drøfte prioritering af ventekøen med Naalakkersuisut, skriver Hækkerup.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt