Seksuelle forbrydere går frit og venter på afsoning

64 personer her i landet er dømt for blandt andet sædelighedsforbrydelser. Men på grund af pladsmangel i anstalten, går de frit rundt.
- De lever deres hverdagsliv mens de venter. Det kan selvfølgelig være en belastning for de ofre der kan være involveret. Men det er også en belastning for dem der venter på at afsone og gerne vil videre med sit liv, siger Naaja Nathanielsen. Foto © : KNR Inge S. Rasmussen
04. september 2020 12:28

Der er 64 personer i ventelisten hos Kriminalforsorgen i Grønland. Der er ikke plads til dem i anstalten. 25 af de 64 personer har begået seksuelle overgreb. 15 af de 25 personer har begået seksuelle overgreb mod børn under 15 år.

De går frit rundt i samfundet, indtil der bliver plads til dem i anstalten. 

Venteliste i Kriminalforsorgen

 

Personer der venter på at afsone deres dom, opholder sig i ni byer og fire bygder her i landet.

 

Af dem er:

  • 25 dømt for sædelighedskriminalitet (heraf 15 mod børn under 15 år)
  • 21 dømt for voldssager
  • 13 dømt for lov om euforiserende stoffer
  • 5 dømt for tyveri, berigelseskriminalitet og lignende.

- Vi har et begrænset antal pladser til rådighed i Kriminalforsorgen i Grønland, derfor har vi en venteliste.

Det siger direktør i Kriminalforsorgen i Grønland, Naaja Nathanielsen.

Puslespil i anstalten

- Vi har ikke plads til dem alle sammen lige nu, vi skifter ind og ud hele tiden. Mens der er en, der afsoner sin dom i anstalten, indkalder vi allerede en ny, siger Naaja Nathanielsen.

- Så når der er en, der er færdig med at afsone sin dom, så er der en ny, der kan tage pladsen. Det er sådan lidt et puslespil, vi har gang i.

På landsplan er der plads til 154 personer i anstalterne.

Derfor prioriterer Kriminalforsorgen hvem der skal afsone dom i anstalten først.

Retten i Grønland bestemmer, hvorvidt dommen er grov nok til, at man skal afsone dommen med det samme, eller om man bare kan gå fri og vente på dommen.

Anstaltskapacitet i Kriminalforsorgen i Grønland

 

Der er 154 pladser i landets anstalter:

 

  • I Tasiilaq er der plads til 15
  • I Ilulissat er der plads til 29
  • I Aasiaat er der plads til 15
  • I Sisimiut er der plads til 9 
  • I Qaqortoq er der plads til 10 
  • I den nye anstalt i Nuuk er der 76 pladser 
  • Heraf: 40 pladser i lukket afsnit og 36 pladser i åbent afsnit

- De lever deres hverdagsliv, mens de venter. Det kan selvfølgelig være en belastning for de ofre, der kan være involveret. Men det er også en belastning for dem, der venter på at afsone og gerne vil videre med deres liv, siger Naaja Nathanielsen.

Kriminalforsorgen prioriterer dem, der har begået seksuelle overgreb mod børn højest.

- Det handler jo om, at det er ganske hårdt at se den person, der har begået kriminalitet mod én måske gå fri og vente på at afsone dommen. Det kan krænke ens retsfølelse. Og når det er børn, så er det ekstra vigtigt, at vi får indkaldt dem så hurtigst som muligt, siger Naaja Nathanielsen.

Fylder anstalten til kanten

For at skære ned på ventelisten mest muligt, kører anstalten med overbelæg, forklarer Naaja Nathanielsen.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

 

- Det vil sige, at vi har to indsatte på samme værelse. Men selvom vi gør det, så vil der altid være en form for venteliste, så længe vi kun har de pladser vi har.  

Der er også mangel på personale. Kriminalforsorgen har landet over 79 anstaltsbetjente, 40 af dem er prøvebetjente, altså anstaltsbetjente under uddannelse. 

- Lige nu er det vanskeligt at rekruttere, siger hun. 

Besværligt at indkalde personer til at afsone

Når Kriminalforsorgen i Grønland indkalder en person der skal afsone en dom, bliver dommen forkyndt. Det betyder, at Kriminalforsorgen sender et brev til den dømte, hvor der står, at man er indkaldt til at afsone.

- Når vi er klar til at indkalde en person, som skal afsone en dom, så sender vi et brev om, at man om fire uger skal møde op i en bestemt anstalt. Men man ikke dukker op, så bliver man efterlyst af politiet, siger Naaja Nathanielsen. 

Men det kan være svært i de mindre bygder.

- Hvis man bor i Kuummiut for eksempel, så kan det være lidt svært. Hvis man har fået brevet, men ikke dukker op for at afsone dommen, så efterlyser politiet personen, siger Naaja Nathanielsen. 

- Men det kræver at vi ligesom ved, at dommen er blevet forkyndt. Det er ret svært, fordi der er mange bosteder i landet.

Et års ventetid

For de fleste personer, der står på ventelisten hos Kriminalforsorgen, er der typisk et års ventetid på plads i anstalten.

- Nogen venter kortere tid. Nogen har vi måske haft svært ved at få fat i, og de risikerer at stå længere på ventelisten. Det er gennemsnitligt et år, man venter på at afsone en dom i anstalten.  

- Hvis man har fået en dom i retten, og retten vurderer at personen ikke straks skal afsone, så kommer man på en venteliste og får lov til at gå. Så får vi orientering herfra om, at nu er der faldet dom om personens sag. Når der er så plads til personen i anstalten, så bliver personen indkaldt til at afsone.