Børnetalsmand om ventelister til anstalt: Det er alarmerende

Flere personer, der er dømt for seksuelle krænkelser af børn, går frit rundt, mens de venter på en plads i en anstalt. Det får børnetalsmanden til at kalde på handling.
- Det kan give flashbacks og angstanfald. Og ende med at børnene ikke tør gå ud, siger Aviâja Egede Lynge, om konsekvenserne for børn, der møder en, der engang har krænket dem. Foto © : KNR
08. september 2020 05:45

- Jeg synes ikke bare, det er bekymrende, jeg synes, det er alarmerende, at seksuelt krænkede børn kan møde deres gerningsmænd igen.

Så skarp er udmeldingen fra Aviâja Egede Lynge, der er børnetalsmand i organisationen MIO.

Udtalelsen kommer på baggrund af, at KNR sidste uge kunne fortælle, at 64 personer lige nu er på venteliste til at komme på anstalt for at afsone en dom. 15 af dem er dømt for seksuelle krænkelser af børn under 15 år.

LÆS OGSÅ Seksuelle forbrydere går frit og venter på afsoning

Men mens de dømte venter på at komme på anstalt, kan de frit bevæge sig rundt i deres lokalsamfund. Det kan resultere i, at ofrene møder den person, der har krænket dem.

Og det kan få store negative følger for børnene, siger Aviâja Egede Lynge.

Venteliste i Kriminalforsorgen

 

Personer der venter på at afsone deres dom, opholder sig i ni byer og fire bygder her i landet.

 

Af dem er:

  • 25 dømt for sædelighedskriminalitet (heraf 15 mod børn under 15 år)
  • 21 dømt for voldssager
  • 13 dømt for lov om euforiserende stoffer
  • 5 dømt for tyveri, berigelseskriminalitet og lignende.

- De her børn har oplevet meget voldsomme traumer, og de har ikke altid fået den nødvendige hjælp. Det at møde gerningsmanden kan skabe en retraumatisering.

- Det kan give flashbacks og angstanfald. Og ende med, at børnene ikke tør gå ud. Det vil sige, at de ikke kan leve det normale liv, som de ellers har ret til, hvis de bliver ved med at møde deres gerningsmand, lyder det fra børnetalsmanden.

Alle pladser er optaget 

Grunden, til at mange dømte venter, er, at landets anstalter kører på fuld kapacitet.

- Vi har et begrænset antal pladser til rådighed i Kriminalforsorgen i Grønland, derfor har vi en venteliste, fortalte direktør i Kriminalforsorgen i Grønland, Naaja Nathanielsen, i sidste uge til KNR.

Hun forklarer, at man lige nu kører med overbelægning i anstalterne, og at mangel på anstaltsbetjente har skabt udfordringer. Det samme har mængden af pladser på anstalterne, der lige nu er på 154.

Retten i Grønland bestemmer, hvorvidt en dom er grov nok til, at man skal afsone dommen med det samme, eller om man kan gå frit og vente på at skulle på anstalt.

Men selvom seksualforbrydere prioriteres højest af Kriminalforsorgen, er ventetiden i gennemsnit omkring et år på at få en plads til afsoning.

Naalakkersuisoq: Arbejdet er i gang

Spørger man folkene i MIO, så virker der til at være en generel enighed i landet om, at man skal gøre mere for at beskytte børn mod seksuelle overgreb. Derfor er det også nødvendigt at gøre endnu mere for at få krænkere og gerningsmænd væk fra gaderne.

- Selvom der sker en prioritering, så synes jeg, at der skal gøres mere for at få de her personer på anstalterne. Vi kan ikke sige, at vi vil beskytte børnene i vores land og så lade dem møde deres krænkerne, siger Aviâja Egede Lynge.

Det har ikke været muligt at få et interview med naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Martha Abelsen (S), men i et mailsvar til KNR skriver hun blandt andet:

- Jeg er glad for, at Kriminalforsorgen prioriterer dem, der har begået seksuelle overgreb mod børn, højest. Det er vigtigt både for de dømte, men i høj grad også for ofrene, at de ikke skal møde deres krænker på gaden lige med det samme.

- Det ville bestemt være ønskeligt, hvis alle dømte kunne afsone deres domme med det samme, og det vil altid være målet.

LÆS OGSÅ Martha Abelsen: Vi bør aldrig tage let på seksuelle krænkelser

Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender henviser samtidig til, at bistand af personale fra Danmark og forbedring af løn- og ansættelsesvilkårene for anstaltspersonale kan være med til at lette presset på Kriminalforsorgen.

Det nævnes også, at der kan komme støtte fra Justitsministeriet i Danmark.

- I forbindelse med at Naalakkersuisut har fremsat ønske overfor justitsminister Nick Hækkerup (S) om at forhøje foranstaltningsniveauet i de særligt alvorlige forbrydelser, indgår det som en naturlig del at undersøge, hvordan der skabes flere pladser i anstalterne, hvis der bliver afsagt flere domme, og det er et arbejde, der allerede pågår i Justitsministeriet, skriver Martha Abelsen.