Mineselskab skal opsamle giftigt fluor i Kvanefjeldet
Uran er langt fra det eneste grundstof, som kan give Greenland Minerals and Energy hovedpine, hvis de får lov til at grave i Kvanefjeldet. Undergrunden er nemlig også spækket med natriumfluorid indeholdende grundstoffet fluor. Det bliver blandt andet tilsat i vores tandpasta, fordi det forhindrer huller, men omvendt er for meget fluor giftigt, og det kan gøre folk syge.
Seniorforsker Gert Asmund fra Danmarks miljøundersøgelser har siden 1960´erne undersøgt Kvanefjeldets sammensætning og vejleder nu Råstofdirektoratet i miljøspørgsmål. Han siger, at problemet med fluor i Kvanefjeldet er, at det er et giftigt grundstof, som findes i et mineral, der opløser sig selv ved kontakt med vand.
- Hvis man sprænger fjeldet og det regner, opløses fluoret, hvis man ikke gør noget for at forhindre det. Man må opsamle det og give natriumflouridet en kemisk behandling for at udvinde fluoren. Man er formentlig også interesseret i at gøre det, fordi fluor er penge værd og kan sælges, men der er et men..., siger Gert Asmund og fortsætter:
- Man kan formentlig ikke udvinde det hele, og så risikerer fluoren at forurene ferskvandet. Det er dog ikke et uoverkommeligt problem, men noget som man altså skal tage hensyn til, understreger seniorforsker Gert Asmund.
Han bemærker, at det er ret usædvanligt at finde vandopløseligt fluor i så store mængder, som det er tilfældet med Kvanefjeldet.
- Derfor skal et mineselskab formentlig lære af egne erfaringer, hvis de vil undgå at gøre områdets elve udrikkelige. Omvendt kan fluoret formodentlig fjernes fra vandet med en form for kalkbehandlinger og metode, der minder, om hvad man bruger ved spildevandsrensning, slutter Gert Asmund.