Mineselskab har opgjort erstatningskrav til 76 milliarder

Et australsk mineselskab vil have rettens ord for, at det har ret til at udvinde råstoffer i Grønland.
Energy Transition Minerals er utilfreds med at have fået afslag på et mineprojekt ved Kuannersuit. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Ritzau
20. juli 2023 08:31

Det australske mineselskab Energy Transition Minerals har opgjort sit erstatningskrav over for Danmark og Grønland til op mod 76 milliarder kroner.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Kravet er delt i to. Selve erstatningskravet er foreløbigt opgjort til lige knap 50 milliarder kroner. Oven i det beløb kommer godt 26,5 milliarder i procesrenter.

Sagen handler om, at selskabet er utilfreds med at have fået afslag på et mineprojekt ved Kuannersuit.

Selskabet mener, at det har ret til at få godkendt mineprojektet. Det vil selskabet nu have Voldgiftsrettens ord for.

Vil stadig gennemføre mineprojekt

På nuværende tidspunkt ønsker Energy Transition Minerals dog ikke at få tilkendt erstatning for kontraktbrud.

Det skyldes, at selskabets førsteprioritet og forventning er at få tilladelse til at gennemføre mineprojektet. Det fortæller Daniel Mamadou, administrerende direktør i Energy Transition Minerals.

- Vores fokus er ikke på at få en økonomisk gevinst ud af et krav. Vi fokuserer på at udvikle forsyningskæden for kritiske råstoffer, siger han.

Får selskabet ikke tilladelsen, siger direktøren, at det "helt sikkert" vil kræve erstatning.

Hvad er en voldgift?

Voldgift er et alternativ til de traditionelle retssager, men voldgiftssager har det samme formål, nemlig at løse en tvist.

Voldgift er opbygget på baggrund af aftalefrihed. Det betyder, at parterne i en voldgiftssag kan tage styringen i sagsforløbet. Det er ikke en mulighed hos domstolene. 

Voldgift adskiller sig også fra domstolene på den måde, at parterne får mere indflydelse på sagens gang. Anlægges en sag hos domstolene, er der klare procedurer og regler, som følges til punkt og prikke.

Ved voldgift er de procedurer og regler som udgangspunkt op til parterne selv at bestemme. 

Kilde: legaldesk.dk

Erstatningskravet er en foreløbig opgørelse over den værdi på lige knap 50 milliarder kroner, som selskabet mener, mineprojektet har. Kravet er opgjort på baggrund af udsagn fra eksperter, skriver selskabet.

Et klageskriftet er blevet indleveret torsdag 20. juni. Energy Transition Minerals har endnu ikke hørt fra hverken den danske stat eller Grønlands Selvstyre, siger Daniel Mamadou til Ritzau.

Uran blev IA-mærkesag i valgkamp

Det australske selskab var tidligere kendt under navnet Greenland Minerals.

Selskabet havde planer om at påbegynde minedrift i området ved Kuannersuit for at udvinde en række sjældne jordarter, som bruges i elektronik. Hertil kom uran og zink som biprodukter.

Men de planer gik i vasken efter valget til Inatsisartut i 2021. Inuit Ataqatigiit var imod projektet og gjorde det til en af sine mærkesager i valgkampen.

IA fik et godt valg, og senere samme år vedtog et flertal i Inatsisartut et forbud mod udvinding af uran.

Herefter fik Energy Transition Minerals officielt afslag på at udvinde råstofferne.

Selskabet mener selv, at der er tale om ekspropriation, og at den nye lov ikke bør gælde for udnyttelsestilladelsen. Derfor kræver det erstatning for 76 milliarder kroner.