VIDEO Mine skaber håb om arbejdspladser og angst for fangst

​Qaanaaq er den by, som ligger tættest på Citronen Fjord og den bly- og zinkmine, som Ironbark planlægger ved Citronen Fjord. For tre uger siden besøgte størstedelen af Naalakkersuisut Qaanaaq bl.a. for at mødes med byens borgere og tale om minen.
16. februar 2016 11:22

Projektet skaber håb for nye arbejdspladser i Qaanaaq, men samtidig får det andre til at frygte den medfølgende forurening. Da den kommende mine er placeret tættest på deres by, regner borgerne med, at der vil opstå arbejdspladser.

 - Vi har forhåbninger, ja, siger Arrutaq Kujaukitsoq til KNR.

Læs også Qaanaaq skal blive bedre til at se jobmulighederne

Læs også Opråb til Naalakkersuisut: Kom til Narsaq

Men fangerne er bekymret for, hvordan Ironbark-minen vil påvirke deres fag.

- Fangsterhvervet kan helt ødelægges og helt smadre en ældgammel kultur, mener Marius Didriksen.

For dyrene drager til foråret nordpå nær Citronen Fjord.

- Dyrene er der så i foråret og tager tilbage igen hen mod efteråret. Derved opstår en stærk strøm hen på efteråret, og det er her, at forurening og alle mulige andre ting kan opstå, siger Marius Didriksen.

Læs også VIDEO Præst i Qaanaaq

Læs også VIDEO Borgerne i Qaanaaq er utrygge ved lægeklinikkens lukketider

Det kan få alvorlige konsekvenser for inughuit-folket.

- Hvaler og isbjørne kan få leverskader og blive uspiselige for os, siger Marius Didriksen, som stadig mangler svar på, hvilke konsekvenser den mulige forurening vil få for Qaanaaqs fangere.

Men Arrutaq Kujaukitsoq har mere fokus på de mulige arbejdspladser og håber, Ironbark-minen vil rette op på den store arbejdsløshed i Qaanaaq, hver cirka en femtedel af borgerne er ledige.