Millioner til kommunal miljøforbedring

Naalakkersuisoq for natur, miljø og justitsområdet giver nu tilskud på 14,4 millioner kroner til miljøanlæg rundt om i landet.
Foto © : Nauja Møller
Skrevet af Andrea Christiansen
13. juli 2015 12:15

De 10 af millionerne skal gå til etablering og forbedring af de miljøteknologiske anlæg i kommunerne.

Pengene skal blandt andet gå til en teknisk gennemgang af forbrændingsanlæggene i landets seks største byer, så kommunerne på længere sigt skal blive i stand til at sikre en bedre vedligeholdelse og nødvendig forbedring af anlæggene, så de bliver mere miljøvenlige.

Anlæg mange steder udleder alt for meget dioxin i dag. Hvilket kan medføre alvorlige sundheds- og miljømæssige konsekvenser, skriver naalakkersuisoq for miljø, Mala Høy Kuko.

Læs også Naalakkersuisoq melder Grønland ind i miljøkampen

I Qaanaaq og Qasigiannguit skal der desuden etableres modtagefaciliteter til farligt affald.

- Vi er glad for, at kunne give kommunerne en hjælpende hånd med affaldshåndtering, og vi ser frem til at følge de forskellige projekter, som nu bliver sat i gang, siger naalakkersuisoq for natur, miljø og justitsområdet, Mala Høy Kúko.

Han understreger, at det forudsættes, at kommunerne medvirker til finansiering af de kommunale anlæg.

Forbrændingsanlægget i Qaqortoq har fået støtte til indkøb af neddeler, altså affaldsknuser, mens anlæggene i Maniitsoq og Sisimiut har fået miljøcontainere, Sermersooq Kommune får en ballepresser til brændbart affald, og endelig er der opsamlingsstationer til glas og metal i Ilulissat og Aasiaat.