Miljøaktivist er tilbageholdt i tre en halv uge

Japan vil have udleveret aktivisten Paul Watson, der blev anholdt søndag. Retsmøde om udlevering i august.
Paul Watson er medgrundlægger af Greenpeace og en omstridt aktivist. Japan udstedte i 2010 en arrestordre på ham i forbindelse med en hændelse i Antarktis, hvor Watson greb ind, mens japanske hvalfangere arbejdede. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
22. juli 2024 10:59

I tre en halv uge skal den canadisk-amerikanske miljøaktivist Paul Watson sidde tilbageholdt i Grønland, før det afgøres, om han kan udleveres til Japan.

Den 73-årige mand er tilbageholdt frem til retsmødet, der finder sted i Sermersooq Kredsret, 15. august. 

Det bekræfter hans forsvarere over for Ritzau.

Hans forsvarer i Grønland er Ulrik Blidorf. Han bekræfter overfor KNR, at Paul Watson er er tilbageholdt til 15. august og oplyser, at sagen nu er hos Landsretten. Det er den, fordi Watson kærede kredsrettens beslutning om at tilbageholde ham til Landsretten. 

Han er nu tilbageholdt i anstalten i Nuuk. 

Paul Watson er medgrundlægger af Greenpeace og en omstridt aktivist. Japan udstedte i 2010 en arrestordre på ham i forbindelse med en hændelse i Antarktis, hvor Watson greb ind, mens japanske hvalfangere arbejdede.

14 år gammel arrestordre

De japanske myndigheder mener, at miljøaktivisten overfaldt hvalfangerne og hindrede dem i deres forretning, skrev The Guardian efter arrestordren.

14 år efter arrestordrens udstedelse vil Japan stadig have fingre i den nu 73-årige miljøaktivist.

Skibet MV John Paul DeJoria, som Paul Watson blev anholdt på. Foto © : Karolina J. Josenius/ KNR

Det modsætter han sig, og hans advokater mener, at det vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at overgive manden til Japan, der ifølge advokaterne ikke overholder menneskerettighederne.

- Vi vil kæmpe for at få løsladt vores klient, og vi vil kraftigt modsætte os et hvilket som helst ønske om udlevering, siger François Zimeray, der er menneskerettighedsadvokat og en del af Paul Watsons hold af forsvarere, i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

Det er Justitsministeriet, der træffer afgørelse om, hvorvidt miljøaktivisten skal udleveres eller ej, oplyser Grønlands Politi.

Var med til at stifte Greenpeace

Watson var medgrundlægger af miljøorganisationen Greenpeace i 70'erne, men de har siden brudt med hinanden, og Greenpeace har udtalt, at organisationen tager klart afstand fra Paul Watsons metoder.

Watson har siden været en del af to organisationer - Sea Shepherds og senest Captain Paul Watson Foundation.

Skibet MV John Paul DeJoria, som Paul Watson blev anholdt på. Foto © : Karolina J. Josenius