Canadas premierminister på råstofmesse: Miljøet skal prioriteres højt

Det er ikke bare Grønland og Danmark, der stiller med stærkeste hold ved råstofmessen i Toronto. Tirsdag formiddag troppede den canadiske premierminister Justin Trudeau op til en tilbagelænet snak om mineindustrien.
Canadas premierminister kom forbi råstofmessen i Toronto til en uformel snak i de bløde stole. Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Merete Lindstrøm
06. marts 2019 16:43

Premierministeren begyndte med en hockeyjoke, der fik de canadiske gæster og journalister til at trække på smilebåndet. Derefter indledte han snakken med præsidenten for PDAC - The Prospectors & Developers Association of Canada - Glenn Mullan - med at tale om vigtigheden af mineindustrien i Canada og udviklingen af den i disse år.

- Vi er i en brydningstid, hvor alle forsøger at tilpasse sig til der, hvor pukken er på vej hen, ikke der, hvor den er, sagde Justin Trudeau.

LÆS OGSÅ Kronprinsen øger interessen for Grønland

Premierministeren understregede, at det er vigtigt for mineindustrien, at der fortsat er stort fokus på aftaler og involvering af den oprindelige befolkning, og at miljøet skal være højt prioriteret. 

- Det forventes af Canada, at det, vi gør, ikke påvirker fremtidige generationer negativt. Hverken socioøkonomisk eller miljømæssigt. Vi skal ikke ødelægge det vand, de kommende generationer skal drikke, eller den luft, som de skal indånde, sagde han.

Og så blev der talt om innovation og forskning inden for branchen. Der var budskabet klart fra Justin Trudeau.

- Dem, der forsøger at adskille forskning og mineindustri, er allerede kommet for sent til toget. Forskning skal gøre os bedre til at drive minerne, og minerne skal levere det materiale, der skal bruges til innovation. Altså solceller, elbiler, elektronik og så videre,m sagde han.

LÆS OGSÅ Følg eksporten af råstoffer til Kina

Ifølge Justin Trudeau er der god grund til at være innovativ i udvikling af industrien. 

- Man kan ikke adskille, hvad der er godt for miljøet, fra hvad der er godt for økonomien. De to ting skal gå hånd i hånd, mente ministeren. 

Under messen har der været et klaret miljøfokus fra både virksomheder og politikere, som også den danske kronprins lagde vægt på i alle sine taler.