Mikael Petersens ankesag: Skal 40 dage i anstalten

Landsretten lemper kredsrettens dom på 60 dages anstaltsanbringelse. Han er dømt skyldig i to forhold, mens han både er frifundet og delvis frifundet i to forhold. Han er idømt 40 dages anstaltsanbringelse.
- Det er falske anklager, og derfor kommer der aldrig løsninger. Jeg er uskyldig, sagde Mikael Petersen i eftermiddag inden dommen faldt. Foto © : KNR
09. september 2021 17:12

Landsretten har efter tre dages retsmøder, i dag formidlet kredsrettens dom mod den omstridte tidligere partisekretær i Siumut og Naleraq.

I januar blev den tidligere partisekretær idømt 60 dages ubetinget anstaltsanbringelse i kredsretten. Han nægtede sig dog skyldig og ankede afgørelsen på stedet.

Landsretten har i dag kendt Mikael Petersen skyldig i to forholde, mens han både er frifundet og delvis frifundet i to forholde. Han er blevet idømt 40 dages ubetinget anstaltsanbringelse. 

Dermed er det sidste punktum sat i den historiske retssag, som har været med til at starte en stor debat om sexchikane herhjemme.

Mikael Petersen er selv overrasket over dommen:

- Det er ærgerligt at sagen ender sådan, og jeg vil gerne gøre det klart, at jeg fastholder min uskyld. Derfor er det overraskende at landsretten har idømt mig 40 dages anstaltsanbringelse, siger han og fortsætter:

- Men jeg respekterer landsrettens dom.  

Han skal nu vente på at komme i anstalten.

Landsrettens dom kan ikke ændres og der kan ikke længere sættes spørgsmålstegn ved sagen om Mikael Petersen, og det er chefanklageren tilfreds med.

- Jeg er da rigtig glad for, at efter én grundig behandling i landsretten er sat et punktum for sagen, så at de der har været involverede, kan komme videre, siger Morten Nielsen. 

Lige inden domsmændene, der bestod af en kvindelig retsformand og én kvindelig og én mandlig domsmand, skulle votere, fik Mikael Petersen det sidste ord.

- Det er falske anklager, og derfor kommer der aldrig løsninger. Jeg er uskyldig, sagde Mikael Petersen i eftermiddag inden dommen faldt.

Anklagen fra 10 kvinder

Da sagen begyndte at rulle i slutningen af februar sidste år, var der tale om 10 kvinder, der sammen havde skrevet under på, at Mikael Petersen havde krænket deres blufærdighed.

Men i januar i år var der kun fire tilbage af de ti kvinder, som anklagede Mikael Petersen, da sagen kom for retten i Sermersooq Kredsret.

LÆS OGSÅ Sexchikaneofre: Bryd tavsheden, I er ikke alene om det

Alle fire kvinder havde tilknytning til Siumuts partikontor i Nuuk engang i løbet af perioden 2013-2019.

Anklagerne lød blandt andet på, at Mikael Petersen havde befølt baller, klappet i numsen og rørt bryster med en kuglepen og sagt seksuelt krænkende ting om kvinderne.

Men gennem hele sagen fastholdt den tidligere partisekretær sin uskyld.

Kredsrettens dom

Dommeren i Sermersooq Kredsret vurderede dog, at de fire kvinders vidneudsagn var troværdige. Herefter faldt dommen på 60 dages anstaltsanbringelse.

I sin forklaring for afgørelsen beskrev dommeren kvindernes vidneudsagn som troværdige. Samtidig blev der lagt vægt på, at Mikael Petersen havde misbrugt sin magtposition og at han havde indrømmet at have klappet kvinder i numsen - noget han selv beskrev som 'motiverende'.

LÆS OGSÅ Sexchikanesag: Omstridt partisekretær skal 60 dage i anstalten

Det var med til at skærpe omstændighederne, fortalte dommeren.

Det var den 14. januar i år.

Men den omstridte tidligere partisekretær i Siumut og Partii Naleraq ankede dommen på stedet, som så blev afsluttet af landsretten i dag, torsdag.

Aki-Matilda

Blandt de fire kvinder, som har anklaget Mikael Petersen for krænkelser, er Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam. Hun har været ansat i Siumuts sekretariat.

Og onsdag vidnede hun igen mod sin tidligere chef Mikael Petersen. Denne gang i landsretten, hvor hun blev afhørt på video fra København.

Hun beskrev Mikael Petersen som en mand, man ikke skulle sige imod. Man ville fremstå svag, hvis man sagde fra. Det var noget alle vidste, ifølge Aki-Matilda Høegh-Dam.

LÆS OGSÅ Aki-Matilda i vidneskranken: Der er forskel på at kramme og kramme i ti sekunder med stønnelyd

Hun fortalte, at hun først fandt mod til at tale offentligt om de krænkelser, hun oplevede, da hun fandt ud af, at hun ikke var den eneste kvinde, der havde oplevet noget.

Hun var rædselsslagen og meget bange, fortalte hun i retten. For ifølge hende ville man blive udstødt, hvis man ikke makkede ret.

- De unge knægte blev lært op i, at det var sådan, man skulle behandle kvinder, sagde hun i retten.

Påstand om smædekampagne

Men dagen forinden sagde Mikael Petersen, at han ikke kunne genkende nogle af anklagerne om blufærdighedskrænkelse, og der var tale om falske anklager mod ham.

- Hele sagen er en politisk motiveret sammensværgelse mod mig, for ’hvis man skal vælte Kim Kielsen, skal man vælte Mikael Petersen først’, sagde han under afhøringen.

Kielsen støttede Mikael Petersen i den forklaring, som Petersen gav i landsretten, da sagen startede i onsdags.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen i landsretten: Blufærdighedssag handler om folk, der ville have mig væltet

De to var magtfulde – og ifølge Kielsen var der medlemmer af partiet, der ikke ønskede at have ham siddende for bordenden.

- Nogen ville vælte mig, sagde Kim Kielsen i retten i går.

Og den eneste mulighed for det var at få den magtfulde Mikael Petersen fjernet også. For han var nøglen til Kim Kielsens magt.

- Jeg ville stå svagere, hvis Mikael Petersen ikke var der, siger Kim Kielsen.

Og i dag faldt så den endelig dom, som har været med til at starte en stor debat herhjemme. Sagen den største sexchikane sag der er rejst i retten.