Aaja Chemnitz: Mere magt til grønlandske folketingsmedlemmer

Grønlands to folkevalgte i Folketinget har ikke ligefrem været tætte kolleger i denne valgperiode. Men nu ønsker Aaja Chemnitz Larsen en grønlandsk arbejdsgruppe i Folketinget og tættere samarbejde med Naalakkersuisut og borgmestrene.
Foto © : Anne-Katrine B. Olsen
04. juni 2019 09:34

Kritikken mellem Grønlands to folketingsmedlemmer, Aleqa Hammond (NQ) og Aaja Chemnitz Larsen (IA), har været til at tage og føle på i valgkampen.

Men nu lyder der andre toner. I hvert fald fra Aaja Chemnitz Larsen. 

Hvis hun bliver genvalgt, vil hun tage initiativ til, at de to grønlandske folketingsmedlemmer laver en skriftlig aftale om samarbejde, oplyser hun.

LÆS OGSÅ Grafik: Det bestemmer Folketinget i Grønland

- De to medlemmer bør søge tættere samarbejde, som kan formuleres i en samarbejdsaftale, skriver hun i en pressemeddelelse.

- Intet folketingsmedlem og ingen folkevalgt skaber resultater alene. Det sker i samspil med et politisk flertal, og det kræver derfor politisk håndelag, erfaring og samarbejde at øge Grønlands indflydelse.

Også de to færøske mandater er velkommen i gruppen, hvis de ønsker, oplyser IA-politikeren.

Dermed følger hun i Demokraternes fodspor, som har meddelt, at partiet ønsker at danne en ny nordatlantisk gruppe i Folketinget.

Vil med i Naalakkersuisut og kommuners møder

Efter folketingsvalget i 2001 dannede Grønlands og Færøernes mandater Den Nordatlantiske gruppe i Folketinget.

Formålet var at opnå mest mulig selvstændighed for de to lande og søge øgede rettigheder for nordatlantiske borgere i Danmark. Gruppen gik dog i opløsning efter valget i 2011.

LÆS OGSÅ Folketinget har vedtaget et hav af nye regler for Grønland siden valget i 2015

Også i det politiske liv herhjemme skal de to folketingsmedlemmer inddrages langt mere, mener Aaja Chemnitz Larsen.

Hun foreslår derfor, at de to mandater bliver inddraget i Naalakkersuisuts koordinationsgruppe i relevante sager.

Koordinationsgruppen består af Naalakkersuisut og de fem borgmestre, og her bliver større aftaler for Grønlands retning i store indenrigssager vendt og drejet.