Tolkeansættelse var ikke ulovlig: Men skidt for Siumuts omdømme

Markus E. Olsen har ikke gjort noget ulovligt ved at hyre sin egen bror ind som tolk, fortæller en advokat og en professor i forvaltningsret. Formanden for Siumut er dog fortsat ikke begejstret for sit medlems handling.
Siumut vil nu udpensle partiets værdier og holdninger ovenpå hele Markus E. Olsen sagen. Foto © : KNR / Helle Nørrelund Sørensen

Siumut politikeren Markus E. Olsen vikarierede for Aki Mathilda Høegh-Dam i Folketinget i forbindelse med åbningen af det danske parlament.  

Og her fik han bestemt gjort opmærksom på sig selv.

For det er efterfølgende kommet frem, at Markus E. Olsen hyrede sin egen bror til at tolke for ham.

Og det blev onsdag bekræftet af broderen selv:

- Ja, det har jeg, indrømmede Lars K.S. Olsen til KNR. 

Men må man overhovedet hyre sin egen bror til at tolke for sig i Folketinget?

Spørger man en advokat og en professor i forvaltningsret er svaret ret klart:

- Der er ikke, som vi ser det, noget ulovligt i, at Markus har hyret sin bror - hvis det er tilfældet - som tolk, siger Britta Keldsen i et skriftligt svar til KNR.

Og hvorfor det ikke er ulovligt, er der en ret simpel årsag til:

- Fordi der ikke er noget lovgivning på området, siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

Mistænkeliggør Siumut 

For formanden i Siumut, Erik Jensen, er det i sig selv godt, at der ikke er blevet gjort noget ulovligt, men der er et men: 

- Hvis det er vurderingen, glæder det mig, men det er stadig vigtigt, at vi undgår mistænkeliggørelse og kritik. Det er vigtigt, at vores parti ikke bliver tilsmudset og peget fingre af. Det skal vi undgå, siger Erik Jensen.

SAGEN KORT

  • Markus E. Olsen har ifølge Ekstra Bladets oplysninger hyret sin egen bror, da han op til Folketingets åbning ville gøre brug af en tolk.
  • Det oplyste Markus E. Olsen dog ikke til Folketingets formand, Søren Gade (V), siger Gade til Ekstra Bladet.
  • Til mediet vil Markus E. Olsen hverken be- eller afkræfte, at tolken er hans bror. Han oplyser blot, at det er én, han kender.
  • Nu oplyser broren, Lars K.S. Olsen, til KNR, at han er tolken.
  • Ifølge en advokat og en professor i forvaltningsret var det dog ikke ulovligt. 
  • Erik Jensen, formanden for Siumut, oplyser, at partiet ikke går ind for nepotisme.

Og derfor kommer formanden nu også til at trække i arbejdstøjet:

- Det er nødvendigt, at vores medlemmer og bagland får udpenslet partiets værdier og holdninger. 

Hvordan retningslinjerne helt konkret bliver gjort skarpere, er indtil videre et ubesvaret spørgsmål. Og det er det for så vidt også, om sagen får konsekvenser for Markus E. Olsen. 

- Det er noget, som Markus og jeg kommer til at sætte os ned og snakke med hinanden om. Det vil jeg ikke involvere pressen i, siger Erik Jensen.

Første og eneste gang

Selvom at selve optrinnet ikke var ulovligt, skal der stadig findes en løsning, så det ikke sker igen.  Men det er ikke en opgave, der kun ligger på bordet hos Siumut.

- Vi har alle et ansvar. Derfor skal vi finde løsninger sammen. Det vil ikke være særlig udviklende at pege fingre af nogen, siger Erik Jensen.

Til Ekstra Bladet siger Folketingets formand, Søren Gade (V), at det er 'første og eneste gang', at Folketinget vil hyre politikeres familiemedlemmer.

Det skal sikres, når Folketinget snart skal nedskrive de nærmere regler for tolkeordningen.

- Jeg kan love dig for, at når reglerne skal skrives ind, så er det min indstilling, at man ikke skal kunne ansætte familiemedlemmer, siger Søren Gade til Ekstra Bladet.

Det tyder altså på, at bolden lige nu ligger hos Folketinget, men hvornår reglerne kommer, og hvad de skal indeholde, vides endnu ikke.