Medie: Markus E. Olsen hyrede sin bror uden at fortælle det til Folketinget

Siumut-politiker Markus E. Olsen hyrede sin bror til at oversætte en tale i Folketinget uden at oplyse det til administrationen. 'Første og eneste gang', siger Folketingets formand.
Markus E. Olsen har ladet Folketinget betale hans bror for at oversætte en tale i Folketinget uden at oplyse Folketingets ledelse om deres familierelation. Foto © : KNR / Helle Nørrelund Sørensen
16. oktober 2023 09:13

Markus E. Olsen hyrede sin bror som tolk til sin tale i Folketinget uden at oplyse det til Folketingets ledelse. Det skriver Ekstra Bladet.

Det var kun to uger, at han skulle vikariere i Folketinget for Aki-Matilda Høegh-Dam (S). Og omdrejningspunktet i perioden blev at forberede en tale på grønlandsk til åbningsdebatten.

Og her har politikeren altså ifølge Ekstra Bladet hyret sin egen bror til opgaven.

Det oplyste Siumut-politikeren dog ikke til Folketingets formand, Søren Gade (V), siger Gade til Ekstra Bladet.

Det er foreløbig ukendt, hvad Folketinget har betalt for selve tolkearbejdet, samt udgifter til hotel i Danmark og transport til og fra Grønland til Markus E. Olsens bror.

Men til Ekstra Bladet siger Søren Gade, at det er 'første og eneste gang', at Folketinget vil hyre politikeres familiemedlemmer.

Det skal sikres, når Folketinget snart skal nedskrive de nærmere regler for tolkeordningen.

- Jeg kan love dig for, at når reglerne skal skrives ind, så er det min indstilling, at man ikke skal kunne ansætte familiemedlemmer, siger Søren Gade til Ekstra Bladet.

Til mediet vil Markus E. Olsen hverken be- eller afkræfte, at tolken er hans bror. Han oplyser blot, at det er én, han kender.

Det er historisk og har vakt opsigt, at Folketinget - efter ønske fra de grønlandske folketingsmedlemmer - fra dette folketingsår har gjort det tilladt, at grønlandsk og færøsk nu også kan blive talt i Folketinget.

KNR forsøger at få en kommentar fra hovedpersonen, Markus E. Olsen, selv samt fra formanden for Siumut, Erik Jensen.

Foreløbig er kun Erik Jensen vendt tilbage med en melding om, at han p.t. er fuldt optaget af finanslovsforhandlingerne i Inatsisartut.