Masser af nyis gør det svært at overvåge efter olie fra trawler
Der er ikke konstateret mere olieforurening fra den sunkne trawler Polar Aassik.
Det fortæller fungerende chef for Arktisk Kommando, Dan B. Termansen. Det er dog svært at drage skråsikre konklusioner, da der er nyis på op til 30 centimeter på havoverfladen.
- Der er dog enkelte våger, hvor vi selvfølgelig holder godt øje. Vi er stadig meget interesserede i at få informationer fra lokalbefolkningen, hvis de finder områder med olie. Det kan være, at de har joller, hvor der sidder olie på, hvis de har sejlet gennem et område med olie, eller hvis de ser fugle og andre dyr, som kan have olie på sig, siger han til KNR.
Hydraulikolie frosset på havoverfalden: Foto: Arktisk Kommando
Bryder is og spejder efter misfarvninger
Trawleren Polar Aassik brød i brand og sank så den 17. marts i havet ud for Qasigiannguit. Fra dens placering på omkring 300 meters dybde har den hidtil lækket olie i et område på omkring fire kvadratkilometer. Det svarer til omkring 560 fodboldbaner.
Arktisk Kommando kan dog ikke afvise, at der er en spredning af olie andre steder.
LÆS OGSÅ Dieselolie breder sig over fire kvadratkilometer fra sunket trawler
- I øjeblikket sejler vi gennem isen i forskellige mønstre for at bryde isen, og så se om der er områder med olie under isen. Vi kigger også efter misfarvninger på isen, siger han og uddyber:
- Isen fryser på en særlig måde, hvis der er olie i den, og hvis der er tykkere olie i isen, så fryser den på en helt særlig måde.
Bliver i området på uvis tid
Arktisk Kommando har lavet nogle overordnede estimater på, hvor mange liter der kan være lækket. De er dog hæftet med så stor usikkerhed, at Dan B. Termansen ikke ønsker at oplyse dem på nuværende tidspunkt.
Usikkerheden gør det derfor også svært at sige, hvor længe Arktisk Kommando vil være i området.
LÆS OGSÅ Folk stod på land og så trawler brænde: Vi blev forskrækkede
- Men så længe der er en sandsynlighed for, at olien kan komme ud af vraget, vil vi holde øje i et eller andet omfang. Hvor tit og hvor meget afhænger af situationen og vurderingerne i de kommende dage, siger Dan B. Termansen.
Lige nu er Arktisk Kommando i samarbejde med Selvstyret ved at finde ud af, om det er teknisk muligt at fjerne vraget fra trawleren.
Kender ikke miljørisici
KNR har også været i kontakt med Departementet for Miljø for at få svar på, hvor stor en miljørisiko hele sagen kan have.
Fra Departementet oplyses følgende.
- Hidtil har vi ingen konkrete oplysninger om, hvilke miljøkonsekvenser, der kan være.
Departementet kan heller ikke sætte et tidsperspektiv på, hvornår man nok informationer til at give en risikovurdering.