Folk stod på land og så trawler brænde: Vi blev forskrækkede

Både fangere og borgere fulgte chokerede med, da trawleren Polar Aassik i onsdags sank ud for Qasigiannguits kyst efter en brand.
Malik Storch er formand for fisker og fangerorganisationen KNAPKs lokalafdeling i Aasiaat. Han så trawleren brænde. Foto © : Arktisk Kommando
22. marts 2021 12:30

- Hvis jeg skal være ærlig, så blev vi forskrækkede og triste, siger Malik Storch.

Han er formand for fisker-og fangerorganisationen KNAPK's lokalafdeling i Aasiaat, og han stod på land og så, da trawleren Polar Aassik sank ud for Qasigiannguits kyst i onsdags. 

LÆS OGSÅ Status på olieudslip: Forurening har ikke spredt sig endnu

Vi kunne intet gøre, fortæller Kristian Jeremiassen, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Qeqertalik for IA. Han bor i Qasigiannguit.

- Det er tragisk. Vi bliver selvfølgelig rørte, når vi ser, at naturen bliver forurenet på den måde. Det gjorde også ondt at se trawleren brænde.

Området, hvor trawleren sank, plejer at være rigt på hellefisk på denne tid.

- Det kan få konsekvenser, hvis fiskeriet går i stå i denne periode, siger Malik Storch.

Brandfolk havde forsøgt at slukke ilden i to døgn, men uden held. Til sidst begyndte skibet at drive væk fra kysten, og så sank det.

Vi bør lære af situationen

Og torsdag konstaterede Arktisk Kommando så, at dieselolie fra den forliste trawler havde bredt sig over et fire kvadratkilometer stort område. 

I øjeblikket fordamper olien fra havoverfladen.

Ved hjælp af sonar har Arktisk Kommando nu fået de første tegn på, hvor den forliste trawler ligger på havbunden.

Og hvad der skal ske med skroget og olien i det, skal Arktisk Kommando afgøre i samarbejde med selvstyret. 

- Hvis beregningerne viser, at det meste af olien er brændt under branden på overfladen, så må man tage det med i sin vurdering af, hvad der skal ske med vraget på bunden, siger Dan Termansen, der er fungerende chef for Arktisk Kommando.

LÆS OGSÅ Forlist trawler: Ejnar Mikkelsen sejler nordpå for at hjælpe Knud Rasmussen

Kristian Jeremiassen fra KNAPK mener, at man bør bruge anledningen til at blive bedre til at håndtere sådan nogle situationer bedst muligt.

- Vi står bare og ser trawleren, der brænder og kan ingenting gøre. Trawleren er ikke engang særlig stor, tænk hvis det var et krydstogtskib, passagerskib eller et større skib? Det viser bare, at vi ikke har erfaringer med at håndtere det, siger han. 

- Vi bliver nødt til at gøre mere. Den danske regering, Naalakkersuisut og kommunerne. Alle kommunerne bør samarbejde.

Der var to personer ombord på skibet, da ilden fik fat. Ingen af dem kom dog til skade, da de blev sejlet væk.