Dieselolie breder sig over fire kvadratkilometer fra sunket trawler

Dieselolie spreder sig fra sunket trawler, og det lægger sig ovenpå vandoverfladen.
18. marts 2021 12:04

Trawleren Polar Aassik brød mandag aften i brand. I går aftes sank den cirka seks sømil sydvest for Qasigiannguits kyst, og i dag breder olieforureningen sig i havet.

Inspektionsskibet Knud Rasmussen fra Arktisk Kommando er på stedet – og ifølge den fungerende chef, Dan B. Termansen, breder dieselolien sig nu ud over vandoverfladen.

LÆS OGSÅ Brændende trawler er sunket i havet

- Vores fly har været i luften for at tage billeder af det forurenede område – det er fire kvadratkilometer stort. Dieselolien ser ud til at drive langsomt mod syd, siger Dan B. Termansen.

- Olien er ved at fordampe fra overfladen. Vi observerer, hvor den driver hen – i øjeblikket er området for stort til, at vi kan inddæmme den. Når olien ligger som en fin film på overfladen og fordamper, så er det vanskeligt at suge den op, men vi er ved at finde ud af, hvordan vi skal gøre det, siger Dan B. Termansen. 

 

Foto © : Arktisk Kommando

Foto: Arktisk Kommando

 

Endnu er der ikke konstateret olieforurening andre steder udenfor de fire kvadratkilometer – men det kan sagtens komme. 

For skibet er sunket, og derfor kan olien stige op til overfladen andre steder. 

Præcis hvor meget dieselolie, der er i skibet, er Arktisk Kommando ved at finde ud af sammen med Polar Seafood, der ejer trawleren.

- Selskabet har oplyst, hvor meget olie, der kan være på skibet – og hvor meget, der kan være tilbage. På den måde kan vi vurdere, hvorvidt der er tale om et større læk i en tank, eller om det drejer sig om mindre mængder. 

- Det er meget vanskeligt at vurdere, om der siver mere dieselolie ud. Vi ved ikke, om der var læk på olietankene, da skibet sank. Men der blev ikke konstateret olielæk, da skibet lå på overfladen. Vi håber, at tankene holder tæt, men vi ved det ikke endnu, siger Dan B. Termansen. 

 

Foto © : Arktisk Kommando

Foto: Arktisk Kommando

 

Og fiskerne skal holde sig væk fra det forurenede område, lyder opfordringen fra Arktisk Kommando.

- Vi henstiller til, at folk i joller og skibe holder sig væk for ikke at sprede olien. Det er også sundhedsskadeligt at få olien på sig, siger Dan B. Termansen. 

Ingen er kommet til skade i branden.

De 10 besætningsmedlemmer forlod skibet i mandags ved hjælp af andre skibe i nærheden.