Seksuelle krænkere skal behandles
Hidtil har fokus herhjemme primært været på ofrene for seksuelle overgreb.
Siden 2013 har rejseholdet af psykologer behandlet omkring 500 voksne med senfølger af seksuelle overgreb i barndommen.
Fremover skal fokus udvides til at omfatte ikke bare ofrene, men også krænkerne.
De skal i behandling for at mindske risikoen for, at de begår overgreb igen. Det er en vigtig del af det forebyggende arbejde, lyder argumentet fra naalakkersuisoq for Sociale Anliggender og Familie, Sara Olsvig.
Hun forklarer, at den kommende krænkerbehandling vil trække på erfaringerne fra rejseholdet samt ekspertviden fra udlandet:
- Så nu er vi gået i samarbejde med eksperter fra andre landet for først og fremmest at se på hvordan vi kan udvikle en behandling, som er god her i Grønland og kan bruges her, siger Sara Olsvig og tilføjer, at der også vil blive trukket på erfaringerne fra Alliaq, et behandlingstilbud for voldsudøvere, finansieret af Selvstyret.
LÆS OGSÅ Seksuelt krænkede kan til hver en tid melde deres gerningsmand
Penge skal findes i budget
Det psykologiske rejsehold har et budget på 7,6 millioner kroner og er på Finansloven frem til 2020 og til Alliaq er der afsat omkring en million kroner.
Sara Olsvig regner med, at pengene til at behandle krænkere kan findes i Familiedepartementets budget på Finansloven.
- Og hvis det bliver nødvendigt, søger vi om midler fra Inatsisartut. Men ellers går vi i gang med det, vi allerede har - og vi har faktisk en del erfaring at trække på, anfører Sara Olsvig.
Sidste år var antallet af anmeldelser af seksualforbydelser steget med 29 procent (fra 295 i 2015 til 381 i 2016), ifølge årsstatikken fra Grønlands Politi. En stigning der formentlig er udtryk for en større åbenhed i samfundet om seksuelle krænkelser.
LÆS OGSÅ Kraftig stigning i anmeldte sex-forbrydelser kan være godt tegn