Mand dømt i landsretten for spritsejlads

Sagen startede under Kapisillit Festivalen i 2020. Ifølge politiet er dommen principiel, fordi den sidestiller spiritussejlads med spirituskørsel.
Manden blev idømt en bøde på 9.000 kroner. Foto © : KNR / Nicole Sander Bertelsen
Skrevet af Christine Hyldal
22. december 2023 14:09

En mand på 62 år er dømt for spiritussejlads i Grønlands Landsret.

Manden blev dømt i onsdags, meddeler Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

Sagen begyndte under Kapisillit Festival i 2020, hvor en dengang 59-årig mand blev stoppet af politiet, da han sejlede fra land i en gummibåd med en lille påhængsmotor for at komme ud til en større båd i bugten.

Politiet mistænkte den 59-årige mand for spiritussejlads, og han blev derfor sigtet og fik taget en blodprøve, der viste en promille på 1,77.

Ingen promillegrænse tidligere

Tidligere har reglerne om spiritussejlads for fritidssejlere været sådan, at man skulle være i stand til at sejle sin båd forsvarligt – men der var ikke nogen egentlig promillegrænse.

Det blev lavet om 1. oktober 2013, hvor en bestemmelse fastsatte samme promillegrænse som ved spirituskørsel – altså 0,5 promille.

Sermersooq Kredsret fandt den 29. marts i år den tiltalte skyldig i spiritussejlads efter den tidligere bestemmelse og idømte ham en bøde. Men manden ville frifindes og ankede til landsretten.

Men Grønlands Landsret frifandt ikke manden. I stedet blev han i onsdags idømt bøde på 9.000 kroner, meddeler Grønlands Politi.

Spritsejlads og spritkørsel

Ifølge politiet er dommen principiel, fordi den sidestiller spiritussejlads med spirituskørsel.

Anklager Freja Linddahl Andersen siger i pressemeddelelsen:

Selvom der er tale om en mindre gummibåd med en lille påhængsmotor, så udsætter man både sig selv og andre for fare, uanset om man sejler eller kører, imens man er påvirket af spiritus. Derfor er jeg meget tilfreds med, at landsretten er enig med anklagemyndigheden i, at der må gælde de samme regler, uanset om du kører eller sejler i påvirket tilstand.