Mand dømt for flere voldtægter – blandt andet af etårigt barn

En 20-årig mand blev i går idømt en behandlingsdom på et psykiatrisk hospital i Danmark, efter han er fundet skyldig i voldtægt af tre børn under 15 år.
Den 20-årige mand er også tiltalt for at have stjålet fra kassen i Akkiki for i alt godt 8.000 kroner og to pakker cigaretter til en værdi af 175 kroner. Foto © : Dorthea Reimer-Johansen
03. november 2023 10:50

Qeqqata Kredsret i Sisimiut afsagde i går dom i en 'usædvanlig' sag, hvor omdrejningspunktet var voldtægt af børn under 12 og 15 år.

På anklagebænken sad en 20-årig mand, der var tiltalt for at have haft samleje med tre børn i alderen et til 14 år.

- Det er en usædvanlig sag. Det er sjældent, man ser overgreb af den her karakter, som begås mod så små børn, fortæller Gutti Harryson, der var anklageren i sagen til KNR.

Overgrebene fandt ifølge anklageskriftet sted i en periode fra januar 2021 til slutningen af oktober 2022.

Dom til behandling

Retten idømte manden en behandlingsdom på et psykiatrisk hospital i Danmark.

- Det er en forfærdigelig sag på alle måder. Derfor er jeg tilfreds med, at kredsretten har vurderet sagen på samme måde som anklagemyndigheden og dømt ham til at modtage psykiatrisk behandling for at sikre, at det ikke sker igen.

- Dommen stemmer overens med, hvad vi i anklagemyndigheden påstod, og det stemmer overens med, hvad Retslægerådet havde anbefalet på baggrund af en mentalundersøgelse, siger Gutti Harryson.

Blufærdighedskrænkelse

Overgrebet på det etårige barn fandt sted en nat tilbage i oktober sidste år. Manden er ydermere dømt for at have blufærdighedskrænket en fireårig pige den samme nat ved at hive hendes trusser ned.

- Han nægtede sig skyldig i at havde voldtaget det etårige barn og i at have blufærdighedskrænket den fireårige, men erkendte de andre forhold, fortæller Gutti Harryson. 

Ud over voldtægten af det etårige barn er manden dømt for tilbage i januar 2021 ’ikke mindre end tre gange’ samme dag at havde haft samleje med en 13-årig. Og 10 måneder senere at have haft samleje med en 14-årig.

Ifølge anklageskriftet har den dømte i begge forhold med teenagerne været bevidst om, at børnene var under 15, og derfor har han ’handlet uagtsomt’.

Erstatning for særlig groft overgreb

Anklageren krævede erstatning på vegne af alle fire forurettede på samlet 135.000 kroner og anbringelse på et psykiatrisk hospital i Danmark.

Retten fandt dog frem til, at det etårige barn skulle tilkendes en tortgodtgørelse på 150.000, fordi der er tale om et 'særligt groft' overgreb, og den fireårige blev tilkendt en godtgørelse på 15.000 kroner. De to teenagere fik ingen godtgørelse, fortæller anklageren.

Den dømte blev ydermere dømt til en tidsubestemt behandlingsdom på et psykiatrisk hospital i Danmark. 

- Når der er tale om en behandlingsdom og ikke en anbringelsesdom, betyder det, at lægerne kan udskrive ham, når de mener, han er klar til det. Det betyder også, at der ikke er nogen tidsramme for dommen, siger anklageren. 

Manden har siden overgrebet i oktober sidste år været tilbageholdt på det psykiatriske hospital i Danmark, hvor han også skal modtage behandlingen, oplyser anklageren.