Tre sager om voldtægt er anket til Landsretten

En mand fra Aasiaat er i kredsretten frifundet for voldtægt af et barn, men nu har anklagemyndigheden anket sagen til Landsretten. Og det er ikke den eneste voldtægtssag, der er anket.
Tre sager om voldtægt er gået fra kredsretten til Landsretten, efter de er blevet anket. Foto © : KNR / Nicole Sander Bertelsen
13. oktober 2023 14:21

En stribe retssager, hvor voldtægt er omdrejningspunktet har været for kredsretten den seneste måned, og tre af sagerne er endt ens, nemlig, at enten anklagemyndigheden eller forsvaret har udbedt sig to ugers betænkningstid.

Den betænkningstid er i alle tre sager endt med, at sagerne skal for Landsretten.

I to ud af de tre ankesager, er der tale om blandt andet voldtægt af børn, hvor anklagemyndigheden har anket kredsrettens beslutning. Den sidste sag handler om voldtægt af en voksen kvinde, som er anket af forsvaret.

Flere år i anstalten

I en sag fra Tasiilaq sad en 22-årig mand på anklagebænken. Han var ifølge anklageskriftet tiltalt for blandt andet voldtægt af børn under 12 år. I alt var han anklaget for otte forhold, hvoraf de seks af anklagepunkterne har enten voldtægt, blufærdighedskrænkelse og- eller besiddelse af børneporno som omdrejningspunkt.

Da sagen var for Sermersooq Kredsret, blev manden idømt to år og seks måneders anbringelse i anstalten. En dom, der kom bag på anklager Morten Grimm Hvergel kort efter retsmødet.

Efter de to ugers betækningstid er udløbet, udtaler anklageren sig nu til KNR:

- Vi har anket sagen med påstand om, at tiltalte dømmes i overensstemmelse med den tiltale, der er rejst i Sermersooq Kredsret, siger han.

Anklageren gik nemlig efter anstaltsanbringelse i fire år. 

Derfor skal Landsretten nu vurdere sagen på ny, for at beslutte om de vil stadfæste kredsrettens dom på to år og seks måneder, eller om foranstaltningen skal ændres.

Anklager Morten Grimm Hvergel fortæller, at sagen er anket med en skærpelse, hvilket betyder, at Landsretten kan idømme en hårdere straf end kredsretten kom frem til.

Det er nemlig stadig anklagemyndighedens opfattelse, at den rigtige dom er fire års anstalts anbringelse.

- Det er anklagemyndighedens fortsatte påstand, med det vi kender til nu, at dommen bliver på fire års anstaltsanbringelse, siger Morten Grimm Hvergel.

Mulighed for at ændre dommen

Udover sagen fra Tasiilaq er også to andre voldtægtssager endt i en ankesag til Landsretten, oplyser de to anklagere i sagerne.

I den ene sag, der har kørt i  Qaasuitsoq Kredsret i Aasiaat, er der også tale om voldtægt af et barn under 15 år. I sagen er manden tiltalt for at have voldtaget en pige, fra hun var 12 år til hun var 15 år i perioden 2006 til 2009.

Kredsretten kom frem til, at manden skulle frifindes, og derfor har anklageren i sagen, Martin Strandby Nielsen, anket sagen på vegne af anklagemyndigheden med påstand om tre år og seks måneders ubetinget anbringelse i anstalten.

I den tredje sag er der tale om voldtægt af en 31- årig kvinde i Nuuk tilbage i maj i år.

Her er det forsvaret, der har valgt at anke sagen til Landsretten, efter at den 26-årige tiltalte i kredsretten blev idømt et år og ni måneders anstaltsanbringelse.

Hvornår de tre sager kommer for Landsretten, er der endnu ikke sat dato på fra rettens side, så både anklager, forsvar og de tiltalte må væbne sig med tålmodighed.