Múte B. Egede om Pele Broberg-rokade: Det er den bedste løsning

Formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede og resten af koalitionen kom frem til, at det var bedst at Pele Broberg blev frataget udenrigsområdet.
- Vi har en åbenhed imellem os og en dialog og vi vil fremadrettet arbejde for med det grundlag for Grønlands bedste og for at færdiggøre de aftaler vi har i koalitionen, siger Múte B. Egede. Foto © : Karline Platou / KNR
27. september 2021 17:37

- Koalitionen har haft en dialog og vi syntes, at det er den bedste løsning vi kan gøre her, og at udenrigsområdet bliver overtaget af formanden for Naalakkersuisut.

Det siger formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede efter en lang dag i Inatsisartut, hvor han blandt andet fratog to ansvarsområder fra Pele Broberg (Naleraq).

Formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, er nu naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og klima.

LÆS OGSÅ Pele Broberg er ikke længere naalakkersuisoq for udenrigsanliggender

Tilbage står Pele Broberg med erhverv og handel.

Det hele startede da Pele Broberg forrige søndag sagde, til den danske avis Berlingske, at kun folk med inuit-baggrund skal kunne stemme ved en fremtidig afstemning om selvstændighed.

Vil varetage Grønlands interesser

Formanden for naalakkersuiut, Múte B. Egede (IA), var hurtigt ude med et dementi, hvor han gjorde klart, at Brobergs udtalelser ikke var udtryk for naalakkersuisuts politik.

Kort efter erklærede koalitionens støtteparti Atassut, at det ikke længere havde tillid til Broberg og ønskede en rokade.

- Vi har i koalitionen med vores støtteparti haft en dialog igennem og haft nået frem til den bedste løsning vi kan gøre fremadrettet, siger Múte B. Egede.

Han forklarer, at han vil invitere Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg:

LÆS OGSÅ Atassut tilfredse med Pele Broberg-rokade

- Til at få en samlet politik inden for det område, så vi udadtil har en samlet politik som vi kan tage udgangspunkt i.

- Jeg kommer til at varetage Grønlands interesser, det er selvfølgelig et ansvarsområde som pålægger mig.

Hvordan ser du samarbejdet i koalitionen fremadrettet?

- Vi har en åbenhed imellem os og en dialog og vi vil fremadrettet arbejde for med det grundlag for Grønlands bedste og for at færdiggøre de aftaler vi har i koalitionen, siger Múte B. Egede.