Atassut tilfredse med Pele Broberg-rokade

Aqqalu Jerimiassen føler sig mere tryg ved, at det fremover skal være Múte B. Egede som er ansigtet udadtil, når det gælder udenrigsområdet og ikke Pele Broberg.
- Nu er det så formanden for Naalakkersuisut, der har overtaget udenrigsanliggender, og vi synes, det er tilfredsstillende, det han har gjort. Det er mere sikkert, synes vi, siger Aqqalu Jerimiassen.
27. september 2021 15:19

I dag kom der en rokade i Naalakkersuisut.

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, handel, erhverv og klima, Pele Broberg (Naleraq) blev to poster fattigere.

Formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) har nemlig overtaget både klima- og udenrigsområdet fra Pele Broberg.

Det er Atassut formand, Aqqalu Jerimiassen glad for. Han krævede nemlig, at Pele Broberg fik frataget udenrigsområdet.

LÆS OGSÅ Pele Broberg er ikke længere naalakkersuisoq for udenrigsanliggender

Atassut krævede konsekvenser for Pele Broberg, da han i forrige uge sagde til danske avis Berlingske, at han ikke længere ville bruge ordet rigsfællesskab, fordi det ifølge ham er et skalkeskjul for et dansk overherredømme over Grønland.

- Den daværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender (Pele Broberg red.) er kommet med sin egen mening om, hvad han synes om rigsfællesskabet og andre områder, og det har skadet rigtig meget, siger Aqqalu Jerimiassen. 

- Men nu er det så formanden for Naalakkersuisut, der har overtaget udenrigsanliggender, og vi synes, det er tilfredsstillende, det han har gjort. Det er mere sikkert, synes vi.

Stor næse til Pele Broberg

Pele Broberg sagde desuden, at kun folk med inuit-baggrund skal kunne stemme ved en fremtidig afstemning om selvstændighed.

Formanden for naalakkersuiut, Múte B. Egede (IA), var hurtigt ude med et dementi, hvor han gjorde klart, at Brobergs udtalelser ikke var udtryk for naalakkersuisuts politik.

LÆS OGSÅ Berlingske: Vi har ikke fejlciteret Pele Broberg

Kort efter erklærede koalitionens støtteparti Atassut, at det ikke længere havde tillid til Broberg og ønskede en rokade.

- Vi har allerede givet en stor næse til den daværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender. Nu er vi tilfredse med rokeringen, siger Aqqalu Jerimiassen. 

Atassut er støtteparti til koalitionen mellem Naleraq og Inuit Ataqatigiit. 

Pele Broberg vil ikke kommentere rokaden. Han henviser til formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede.

KNR forsøger at få en kommentar fra Múte B. Egede.