Berlingske: Vi har ikke fejlciteret Pele Broberg
Søndag bragte den danske avis Berlingske en artikel om naalakkersuisoq Pele Broberg, som med lynets hast sendte ham ud i et politisk stormvejr.
Pele Broberg sagde nemlig til Berlingske, at han vil diskutere, hvem der kan stemme i fremtidige folkeafstemninger i en eventuel afstemning om selvstændighed.
- Derfor må det være klart, at thailændere, danskere, englændere, franskmænd, spaniere, og hvem der ellers måtte bo her, ikke har krav på selvstændighed. Det er inuit. Hvad man føler og mener som tilflytter, det har ingen betydning for denne her afstemningsdebat, sagde han til Berlingske.
LÆS OGSÅ Pele Broberg åbner debat om stemmeret baseret på etnisk baggrund
Og netop den udlægning har sendt ham i politisk stormvejr.
For allerede søndag aften dementerede formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), sin egen naalakkersuisoq for udenrigsanliggenders citater:
- Alle borgere i Grønland har samme rettigheder og er på lige fod med alle andre. Disse rettigheder vil Naalakkersuisut arbejde for at beskytte til hver en tid. Der skal ikke herskes tvivl om, at Naalakkersuisut arbejder for alle borgere i Grønland uden forskelsbehandling, stod der i dementiet.
Påstand om fordrejning
Men mandag aften havde Pele Broberg så travlt med at taste løs på Facebook. Her skrev han i en lang opdatering, at Berlingske har fordrejet interviewet med ham.
- Diskussionen omkring stemmeret ved den fremtidige afstemning om grønlandsk selvstændighed er opstået som følge af en fordrejende artikel i Berlingske Tidende, hvor jeg skulle være citeret for at sige, at kun Inuit må stemme ved en kommende folkeafstemning om selvstændighed. Den position, kan jeg blankt afvise!, buldrede han.
For ifølge Pele Broberg har journalisten fra Berlingske, der interviewede ham tilbage i august i Nuuk, fordrejet hans udlægning af stemmeretten.
- Det, som jeg har sagt er, at Inuit var de, som var det koloniserede folk. Det er i kraft af dette forhold, at det grønlandske folk besidder retten til selvstændighed. Koloniserede folk besidder denne ret i henhold til folkeretten.
Berlingske afviser
Men Berlingske har ikke fordrejet interviewet med Pele Broberg. Det siger udlandsredaktør Birgitte Borup til KNR.
- Han er blevet citeret korrekt. Vi har optaget interviewet på bånd netop for at sikre os, at citaterne blev korrekte, og artiklen, som i øvrigt er meget lang og grundig, er blevet behandlet efter de journalistiske principper, som vi altid arbejder efter, siger hun.
LÆS OGSÅ Múte B. Egede dementerer Pele Brobergs udtalelser om opdelt stemmeret
Pele Broberg skriver så på Facebook, at artiklen er "fordrejet i Berlingske". Han skriver også, at ’den position’ kan han blankt afvise – har du så nogen idé om, hvad det er, der er gået skævt, siden Berlingske og Pele Broberg er så langt fra hinanden?
- Jeg vil ikke begynde, at tænke i Pele Brobergs motiver. Jeg kan konstatere, at for Berlingskes vedkommende, er der lavet et grundigt og særdeles ordentligt journalistisk stykke arbejde. Og det er sådan set det, der er i det for mig, siger Birgitte Borup.
For ifølge Birgitte Borup er interviewet med Pele Broberg blevet optaget på bånd netop for at give ham et korrekt citat.
- Det vigtige for mig at få sagt er, at denne her samtale er optaget på bånd. Vi har citeret ham korrekt, og vi har i øvrigt givet en loyal og grundig fremstilling i et langt interview af de udtalelser og synspunkter, som Pele Broberg kom med, siger hun.
LÆS OGSÅ Efter Broberg-ballade: Naleraq vil stadig være medlem af koalitionen
KNR ville gerne have talt med Pele Broberg selv. Men hans ministersekretær oplyser, at uanset hvilke spørgmål vi måtte have, så henviser Broberg alene til sin opdatering på Facebook.
Vi ville gerne have spurgt ham, hvor præcist han mener, at artiklen er blevet fordrejet.
Vi ville også gerne høre, om han har overvejet at gå til Pressenævnet, og hvad han har at sige til, at Berlingske har hele interviewet med ham på bånd.