Múte B. Egede efter fire drab: Uacceptabelt

Mine tanker og medfølelse går til alle de berørte, siger formanden for naalakkersuisut efter en brutal start på det nye år.
Der bliver gravet ved Vatikanbakken i Qaqortoq. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
10. februar 2023 11:51

- Det, der er sket, er forfærdeligt og uacceptabelt. Mine tanker og medfølelse går til alle de berørte.

Det siger Múte B. Egede (IA), der er formand for naalakkersuisut efter en voldsom start på 2023. 

Hele fire drabssager er landet på bordet hos Grønlands Politi. De tre er begået på 10 dage fra 31. januar til 8. februar.

LÆS OGSÅ 25-årig kvinde tilbageholdes i 28 dage for drab

Den sidste sag er politiet meget kryptisk og tilbageholdende med oplysninger om. De vil blot sige, at en mand har meldt sig selv og erkendt et drab – og at de undersøger, om der er en forbindelse til en halvanden år gammel sag med en forsvundet kvinde. Det vil altså sige, at forsvindingssagen først nu bliver efterforsket som et drab.

- For de myndigheder, der arbejder med sagerne, og til de berørte sender jeg mine varmeste hilsener. Vi er nødt til at stå sammen som samfund. Vold og drab er uacceptabelt og skal stoppes, siger Múte B. Egede. 

31. januar

blev en 82-årig kvinde fundet dræbt i sin lejlighed på Ceresvej i Nuuk. Hun var blevet dræbt af flere slag i hovedet med en tung genstand. Gerningsmanden gennemrodede derefter kvindens lejlighed for værdier, inden gerningsmanden satte ild til den. En mand har været tilbageholdt og er stadig sigtet i sagen.

4. februar

blev en 54-årig mand fundet dræbt i sin lejlighed på J. H. Lytzensvej i Qaqortoq. Dødsårsagen er ikke blevet offentliggjort. Det har ikke været muligt at fastslå et præcist gerningstidspunkt, men drabet er begået i tidsrummet imellem fredag den 3. februar om eftermiddagen og lørdag den 4. februar om morgenen. 

Der er ingen anholdte i sagen, og politet beder alle, der har set eller hørt noget mistænkeligt i området ved Blok I og Blok H om at kontakte dem. 

Sent om aftenen onsdag 8. februar

blev en kvinde på 55 år dræbt af knivstik i Sisimiut. Hun blev hastet til sygehuset, men hendes liv stod ikke til at redde, og hun blev erklæret død klokken 21.30.

Klokken 22.20 anholdt politiet en 25-årig kvinde. Hun blev i går tilbageholdt i 28 dage. 

Den fjerde sag

kan have forbindelse tilbage til 22. november 2021. Den dag forsvandt en 35-årig kvinde fra Qaqortoq. Hun er aldrig blevet fundet. Politi, brandvæsen, Arktisk Kommando og frivillige ledte efter hende, men uden held. Hun blev sidst set den udenfor Kommune Kujalleqs kontor og igen om aftenen nær Brugseneeraq.

En mand er tilbageholdt i 28 dage i sagen og sigtet for drab. 

Politiet graver på et område nær Vatikanbakken i Qaqortoq. Ordensmagten vil ikke sige hvorfor - blot at gravearbejdet har relation til den fjerde drabssag.

Dermed er der ingen anholdte i de to drabssager i Nuuk og Qaqortoq.

Sidste år registrerede Grønlands Politi seks drab her i landet. I gennemsnit er der fem drab om året.