Mængden af affald i verden bliver fordoblet inden 2050

Vi producerer alt for meget affald. På verdensplan vil mængden af affald blive fordoblet inden 2050 lyder advarslen fra Verdensbanken i en ny rapport.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
21. september 2018 07:34

Den stigende mængde affald skyldes en forventet stigning i verdens befolkning og en øget urbanisering, lyder forklaringen blandt andet.

- Hvis ikke vi handler, vil det få store konsekvenser for sundheden, produktiviteten, miljøet og levevilkårene, siger en af forfatterne bag rapporten, Silpa Kaza.

LÆS OGSÅ Kommuner får millioner til affaldstransport

Og det vil være både rigtig godt for økonomien og miljøet, hvis vi bliver bedre til at samle, genbruge og skaffe os af med affald, lyder det i rapporten.

I dag bliver en tredjedel af verdens affald læsset af på åbne lossepladser uden videre behandling. 90 procent af det ender i lande med lav indkomst, vurderer Verdensbanken.

LÆS OGSÅ Ingen lette løsninger på affaldsproblem

I de byer, der har størst problemer med behandlingen af affald, skyldes det ofte mangel på finansiering.

Derfor kan den private sektor spille en vigtig rolle for at forbedre situationen, mener Silpa Kaza.

Derudover vil bedre genbrugssystemer, mindre madspild og et mindre forbrug af plastik hjælpe med at reducere mængden af affald, lyder konklusionen.

LÆS OGSÅ Affaldet skal ud af Grønland

En tredjedel af affaldet kommer i dag fra verdens rigeste lande, selvom de kun står for omkring 16 procent af verdens befolkning.

Inden 2050 vil mængden af affald i Sydasien blive fordoblet. Og mængden af affald i de afrikanske lande vil tredobles, lyder det fra Verdensbanken.

LÆS OGSÅ Kommune og frivillige har indsamlet 50 tons skrald i Ilulissat

LÆS OGSÅ Skraldet hober sig op i statistikkerne