Lufthavnschef i Kulusuk: Vi kan ikke gøre mere, før isen smelter

Efter en ansat havde glemt at slukke for pumpen til olietanken, har Mittarfeqarfiit ændret deres procedure. Departement har sendt strakspåbud.
Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø sendt en række strakspåbud til Mittarfeqarfiit Kulusuk.
23. december 2022 16:11

2. december sivede 120.000 liter dieselolie ud i både søer, på jorden og i havet fra Mittarfeqarfiit Kulusuk, da en af de ansatte havde glemt at slukket for pumpen til olietanken.

Dagen efter vågnede lufthavnschefen Bendt Duus op til et stort dieselolieudslip. 

- Vi ved ikke, hvor meget der sev ud i havet. Vi ved desværre heller ikke noget om, hvor meget der stadig er under sneen og isen, siger han til KNR. 

Efter olieudslippet har Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø sendt en række strakspåbud til Mittarfeqarfiit Kulusuk, så de får ryddet op efter olieudslippet. 

Strakspåbud fra Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø: 


Eventuel forekomst af døde fugle i havmiljøet omkring spildet skal registreres, og der skal gøres en aktiv indsats for at skræmme fugle væk fra det oliepåvirkede område i minimum to uger


Det skal undersøges, hvor meget olie, der forsat forurener havet. Der skal med henblik herpå løbende tages vandprøver ved udløb til bugten og et stykke fra udløbet.


Udvaskning til havmiljøet skal forebygges ved etablering af dæmninger/flydespærre strategiske steder i terræn for at begrænse yderligere spredning.


Der skal etableres dæmninger/flydespærrer ved udløb til havet, så yderligere spredning i hav- og kystmiljøet begrænses mest muligt


Der skal ske opsamling af is og sne, der er mistænkt for at indeholde diesel.


De påvirkede land- og havområder skal dagligt inspiceres for dieselforurening


Dieselolie skal løbende fjernes med sug eller absorberende materialer


Mittarfeqarfiit skal igangsætte afgrænsende tiltag og forureningsundersøgelse for at undgå yderligere forureningsspredning i terræn og havmiljø


Allerede opsamlet olie skal opbevares i beholdere sikret mod frostsprængninger


Mittarfeqarfiit skal udarbejdede en jordhåndteringsplan for oprensning.

Påbuddene inkluderer blandt andet, at Mittarfeqarfiit skal undersøge, hvor meget olie, der fortsat forurener havet. Så skal de opsamle is og sne, der er mistænkt for at indeholde diesel. Og Mittarfeqarfiit skal opsætte flydespærrer for at forhindre yderligere spredning af dieselolien.  

- Det ting, vi kan gøre, har vi gjort med det samme, og det, som skal pumpes op, bliver pumpet med det samme. Vi beholder det opsamlede dieselolie, indtil der kommer et skib og fjerner det beskidte dieselolie, siger Bendt Duus.

Men da ulykken skete var der is og frost på jorden og vandet.

Og det giver udfordringer for at samle al olien op. 

Ifølge beredskabschef i Kommuneqarfik Sermersooq, Jes Damgaard Andersen, har de suget 40.000 liter op igen fra søer i området.

Men de resterende 80.000 liter kan ikke spores, før isen smelter.

Derfor kan Mittarfeqarfiit kan ikke rigtigt gøre mere, før isen smelter, siger Bendt Duus.

- Påbuddet med flydespærring kan vi desværre ikke udføre, fordi der er is på fjorden, og man kan ikke sætte flydespærringer ovenpå isen, da dieselolien er under isen, og der er allerede kommet is på fjorden, siger han.

- Rensningen skal i gang, hvis noget af dieselolien er sevet ned i jorden. Det bliver selvfølgelig først så snart, sneen er væk, da det kan ikke lade sig gøre på grund af sne og frost lige nu.

Flere tusinde liter dieselolie i havet

Uden tvivl er flere tusinde liter dieselolie endt ude i havet.

Tidligere på måneden fangede en lokal fanger en sæl i sit garn, som var smurt ind i olie. Kødet var uspiseligt, og skindet kunne heller ikke sælges.

Der er intet fiskeindhandlingsanlæg i Kulusuk, så fangerne lever af at sælge sælskind og sælkød. Derfor har fangerne søgt om økonomisk hjælp efter forureningen. 

Naalakkersuisut er derfor også i gang med at undersøge, hvordan fangerne kan får økonomisk hjælp fra Naalakkersuisuts .

- Jeg kan godt forstå, at fangerne kræver hjælp. Og regeringsmæssigt har naalakkersuisut udtalt, at vi søger de løsningsmuligheder, vi har, inden for hvert arbejdsområde, siger formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, onsdag til KNR.

LÆS OGSÅ Stort dieseludslip: 120.000 liter er sivet ud af en tank

Når det kommer til oprydningen, tager Mittarfeqarfiit ansvaret, siger lufthavnschefen.

- Vi er allerede i gang med at undersøge, hvordan og hvorledes vi kan får det gjort. Fordi måske bliver det et større arbejde, når sneen begynder smelte. Så skal vi inddæmme og have flydespærring, når isen er væk, så kan vi suge det sidste diesel op, hvis det kan lade så gøre.

- Lige i øjeblikket laver vi vandprøver to gange om ugen. Hver tirsdag og fredag laver vi vandprøver, så det kan undersøges, hvor meget der er tilbage fra bugten, hvor det er sivet ud, siger Bendt Duus.

Måtte ændre deres procedure

Mittarfeqarfiit har taget flere skridt for at undgå, at det samme kan ske igen i fremtiden. 

Bendt Duus oplyser, at de har ændret deres procedure på selve takningen, altså flytning af brændstof fra én tank til en anden. I fremtiden skal der være to ansatte på opgaven, som holder øje med hver deres tank og holder forbindelse til hinanden. 

- Og når man åbner op for ventilerne og tænder for pumpen, kommer der en timestyring, så hver gang, der er gået en time, stopper den automatisk. Så i fremtiden er vi 100 procent sikre på, at den stopper, inden tanken er fyldt op.