Leo Jørgensen bidrager til selvmordsforebyggelse: Flygt ikke i alkohol

35 unge har bidraget til en ny rapport for selvmordsforebyggelse. Leo Jørgensen fra Ilulissat er en af dem, og hans budskab til unge er klart.
Leo Jørgensen er en af de unge, som har bidraget til den nye strategi for selvmordsforebyggelse. Foto © : MIO
27. september 2022 07:29

Leo Jørgensen gik en mørk tid i møde.

Han havde netop mistet en nær ven til selvmord og var med egne ord ”langt nede”.

Men den sorg han oplevede efter at have mistet sin ven, bruger han i dag til at gøre en forskel. 19-årige Leo Jørgensen er nemlig en af de 35 unge, som har bidraget til en ny rapport om selvmordsforebyggelse.

- Der er alt for mange unge, som har begået selvmord de seneste år, og det er på grund af dem, jeg er med i strategien. Jeg fandt ud af, at jeg ikke er alene, og det er rart at høre andre om deres erfaringer med at miste en nær ven til selvmord, siger Leo Jørgensen fra Ilulissat.

- Før i tiden plejede jeg også at drikke mig fuld, når jeg var ked af det, men jeg har fundet ud af, at det ikke hjælper.

Gennem projektet Qamani har 35 unge mellem 14 til 25 år fra hele landet bidraget til strategien for selvmordsforebyggelse ved at give udtryk for deres oplevelser og behov i forhold til at forhindre selvmord og give hjælp til efterladte.

Anbefalinger fra Qamani-rapporten (udpluk): Flere aktiviteter for unge

- Væresteder for unge om natten - med forbud mod alkohol
- Flere aktiviteter, både sportslige og kreative (ikke-sportslige)
- Flere studieboliger.  For mange har svært ved at flytte hjemmefra pga. boligmangel
- Lavere leveomkostninger. For mange unge bliver boende hjemme pga. blandt andet for høje huslejer

Rapporten viser, at godt halvdelen af de unge deltagende taler med venner, når de er kede af det. Kun hvert tredje taler med forældrene som deres foretrukne støtte, når de er kede af det.

Og netop samtalen om de svære ting, er noget Leo Jørgensen efterspørger.

- Det er sjældent, at vi taler åbent om selvmord. Man taler ikke direkte om selvmord og konsekvenserne og forebyggelse af selvmord. Det er meget tabubelagt, da det er et hårdt emne, forklarer han.

En farlig cocktail

En af rapportens hovedanbefalinger er, at alle i samfundet lærer at tale med en selvmordstruet person.

En anden anbefaling er, at politikerne tager mere højde for de unge og sætter flere aktiviteter i værk for unge, både sportslige og kreative. Og så er det i hele tiden vigtigt, at unge bliver hørt, siger Leo Jørgensen:

- De unge skal høres mere af samfundet. Men jeg kan se på de sociale medier, at unge ligger opslag op som videoer i Tik Tok, hvor de vil forhindre selvmord. Det synes jeg er mega sejt, siger han.

LÆS OGSÅ Niviaq Korneliussen: Vi bør have fokus på selvmord hver eneste dag

Samtidig eftersøger de unge flere væresteder for unge om natten – med forbud mod alkohol.

Ifølge Leo Jørgensen er alkohol også en farlig cocktail, hvis man går med selvmordstanker.

- Der er meget mobberi blandt unge mennesker, og de fleste der begår selvmord i Grønland er unge. Derfor synes jeg, at de unge skal lytte til sig selv, for det gælder deres liv. Og lad være med at drikke spiritus, hvis du har selvmordstanker, siger Leo Jørgensen og fortsætter:

- Før i tiden plejede jeg også at drikke mig fuld, når jeg var ked af det, men jeg har fundet ud af, at det ikke hjælper. Derfor opfordrer jeg unge til at søge hjælp og ikke flygte i spiritus.

Og så mener de unge i rapporten, at det er vigtigt, at flere selvmordstruede får professionel hjælp. For eksempel bør Socialstyrelsens telefonlinje Tusaanga være døgnåbent.

Rapporten ”Unges anbefalinger til forebyggelse af selvmord i Grønland” udkom i går og indeholder samlet over 40 opfordringer og anbefalinger til, hvordan forebyggelse af selvmord og hjælp til efterladte kan forbedres.