Niviaq Korneliussen: Vi bør have fokus på selvmord hver eneste dag

Systemet svigter, men fremtiden er ikke sort. Sådan siger Niviaq Korneliussen knap et år efter hendes berømte tale om landets selvmordsproblem.
Selvmord er altid et problem i en eller anden grad, når Niviaq Korneliussen taler med de unge, fortæller hun. Foto © : KNR / Malik Brøns
11. september 2022 11:29

Det var i oktober sidste år, at Niviaq Korneliussen stod følelsesladet på scenen i København og holdt en tale til børn og unge i Grønland, der tog alles opmærksomhed.

Hun havde netop vundet Nordisk Råds Litteraturpris med sin bog ”Blomsterdalen”, og selvom sejrsglæden var stor, var budskabet alvorligt.

- Vi har den højeste selvmordsrate i verden. I flere generationer har vi mistet rigtig mange, som kunne have være her endnu, som kunne have levet et langt liv, sagde hun på talerstolen.

Men knap et år efter, at hun formåede at få selvmord på dagsordenen, oplever forfatteren ikke, at der er sket den store ændring.

Og derfor er hendes budskab i går på international forebyggelsesdag imod selvmord klart.

- Det er så stort et problem i vores land, at vi bør have fokus på selvmord hver evig eneste dag, siger Niviaq Korneliussen til KNR.

Et evigt svigt

Det er flere år siden, hun først blev opmærksom på selvmordsproblematikken i Grønland.

Niviaq Korneliussen rejste rundt i landet og underviste unge i at udtrykke sig på skrift. Under flere af rejserne oplevede hun, at nogle af hendes elever forsøgte at begå selvmord. Og da hun forsøgte at skaffe hjælp til de unge, oplevede hun et system, hvor der ikke var hjælp at hente.

LÆS OGSÅ Overvejede selv selvmord: Rørt over Niviaqs tale

Efter at hun udkom med ”Blomsterdalen”, der har selvmord som omdrejningspunkt, har mange unge henvendt sig til hende.

- Når jeg rejser rundt til de forskellige byer og snakker med unge - man kan næsten ikke kalde dem for unge, fordi de ikke er særlig gamle - så er der nogle, der fortæller mig, at de har selvmordstanker, og at de ikke rigtig får noget hjælp, siger Niviaq Korneliussen og fortsætter:

- Hver eneste gang er det en evig fortælling om, at systemet svigter dem.

Fremtiden er lys

Selvmord er altid et problem i en eller anden grad, når Niviaq Korneliussen taler med de unge, fortæller hun.

Men på trods af, at samtalerne handler om en manglende lyst til livet, giver de forfatteren fornyet energi. 

- Det er der, jeg får motivationen igen til at gøre noget ved problemet eller gøre mit for at bekæmpe det, siger hun.

LÆS OGSÅ Niviaq bryder muren og taler om selvmord: Her kan du læse hendes rørende tale

For ifølge Niviaq Korneliussen er det hele samfundets ansvar at komme den tragiske statistik til livs. Og selvom hun mener, at det kræver en form for revolution at få udviklingen vendt, ser fremtiden i hendes optik ikke sort ud.

- Når jeg ser på de unge i dag, så er de også blevet rigtig gode til at udtrykke sig. Og vi voksne tror jeg også, at vi er blevet bedre til at lytte til de unge, når de har brug for det. Så jeg håber virkelig, at der ikke går så lang tid, før vi kan se en nedstigning i selvmordstallet.