Lakseeventyr på Færøerne

Mens danske fiskevirksomheder bliver ramt af de russiske forbud mod import af fødevarer, ser det meget lysere ud for virksomheder på Færøerne og i Grønland.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
14. august 2014 10:17

For hverken Grønland eller Færøerne er omfattet af det russiske importforbud mod fisk og andre fødevarer. Og det åbner helt nye markedsmuligheder for store fiskerivirksomheder fra Nordatlanten. På Færøerne er der ligefrem lagt op til et lakseeventyr.

LÆS OGSÅ Grønland går fri af boykot

De russiske forbrugere har for alvor fået smag for laks. I takt med, at der er kommet velstand i Rusland og dermed flere købedygtige kunder, så er markedet vokset for den fede og velsmagende fisk, laksen.

- Der er efterhånden blevet en veludviklet russisk marked, siger Regin Jakobsen, der er administrerende direktør i Bakka Frost, som er Færøernes største producent af laks.

Rusland importerede 144.000 tins laks
Alene sidste år importerede Rusland 144.000 tons laks. Og selvom det kun er seks procent af Bakka Frosts samlede eksport, som går til Rusland, så følger direktøren godt med på det russiske marked.

Norge står normalt for 80 procent af Ruslands lakseimport, men er ramt af importforbuddet. Derfor er der nu et kæmpe hul i markedet, og det vil påvirke priserne på de laks, der fortsat kan sælges til Rusland, vurderer Bakka Frosts direktør.

- På grund af, at der er større efterspørgsel af, hvad der kan blive tilbudt, så vil det betyde, at markedsbalancen bliver anderledes, og derfor vil laksen have en højere pris, siger Regin Jakobsen.

Færøerne producerer 60.000 tons laks om året.

Positiv effekt på Royal Greenlands salg
Hos Royal Greenland har man endnu ikke bekræftet, om virksomheden er undtaget af de russiske sanktioner. Men sker det, så forudser salgsdirektør, Bruno Olesen, at det vil have en positiv effekt på salget af skalrejer til Rusland, hvor Royal Greenland primært konkurrerer med canadiske virksomheder.

- Det ser ud til, at Grønland går fri af det russiske sanktioner, og det kan have en positiv effekt på Royal Greenlands salg til det russiske marked.

- Til gengæld må man forvente, at priserne falder på andre markeder, fordi canadierne skal ud og finde nye markeder, siger Royal Greenlands salgsdirektør, Bruno Olesen, til DR P1.

Når Grønland og Færøerne ikke er omfattet af de russiske sanktioner, skyldes det, at begge lande ikke er medlem af EU.

Norge er heller ikke medlem af EU, men Norge har tilsluttet sig til EU's sanktioner mod Rusland og derfor er omfattet af de russiske importforbud.