Grønland går fri af boykot

Eksporten af grønlandske rejer kan muligvis nyde godt af russisk boykot, der rammer konkurrenter.
12. august 2014 07:02

Grønlandske rejer slipper uden om Ruslands boykot af varer fra blandt andet EU-lande. Det fortæller Royal Greenlands salgsdirektør Bruno Olesen.

Han har fået nyheden bekræftet af henholdsvis det danske udenrigsministerium og en officiel russisk internetside, der sætter et grønt stempel ud for Grønland og Færøerne, mens den danske del af rigsfællesskabet får et rødt russisk stempel.  

- Det, vi har fundet ud af, er, at de russiske myndigheder skelner mellem, om produkterne kommer fra Danmark selv, eller fra Grønland eller Færøerne. Og import fra Grønland og Færøerne er stadig tilladt.

- Så som det ser ud nu, så er vi ikke påvirket af det russiske importforbud, siger Bruno Olesen til KNR.

Påvirker prisen
Med en årlig eksport fra Polar Seafood og Royal Greenland på samlet 400 millioner kroner, er det væsentligt for Grønland at kunne sælge ikke mindst rejer til Rusland, fortæller salgsdirektøren fra Royal Greenland.

- Det er selvfølgelig vigtigt for os, at Rusland stadig er åbent.

- Ikke sådan at vi ikke kunne sælge vores produkter, hvis Rusland ikke var åbent, men i forhold til markedsprisen på rejer har vi været lidt bekymrede, fordi hvis Rusland var lukket, skulle vi og alle vores konkurrenter sælge de rejer, der bliver solgt i Rusland til andre markeder, og det vil selvfølgelig skabe et vist prispres, siger Bruno Olesen.

Næppe bagdel
Modsat står Royal Greenland og Polar Seafood nu i en situation, hvor flere af deres konkurrenter på det russiske marked pludselig er blevet sat ud af spillet. Om boykotten ligefrem bliver en fordel for Grønlands rejeeksport er Olesen dog ikke klar over endnu.

- Det er lidt for tideligt at udtale sig om, vi skal først have et overblik over, hvordan markedet kommer til at se ud, men det burde næppe være en bagdel for os, forklarer salgsdirektøren fra Royal Greenland.